Rezultati tendera: Da li će se u Sarajevu napokon riješiti problem glodara

Radiosarajevo.ba
Rezultati tendera: Da li će se u Sarajevu napokon riješiti problem glodara
Vlada KS-a / Ilustracija
Pojava velikog broja glodara već duži vremenski period je problem s kojim se suočavaju građani Kantona Sarajevo, a na to su svojevremeno upozoravali svi mediji i stručni ljudi koji su isticali da takve pojave mogu prouzrokovati epidemije.

Tim povodom je danas održana press konferencija, na kojoj je ministrica zdravstva Kantona Sarajevo Zilha Ademaj najavila da će u Kantonu Sarajevo napokon biti provedena preventivna i obavezna sistemska deratizacija, i to još do kraja ove godine.

"Imajući u vidu dugogodišnje probleme u provođenju postupka javne nabavke za izvođenje usluga deratizacije, Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo smatra da se ovaj postupak putem okvirnog sporazuma treba raspisati na trogodišnji period, i to odmah po usvajanju budžeta za 2017.godinu", najavila je ministrica Ademaj, istakavši da bi se na ovaj način osiguralo provođenje deratizacija u proljeće i jesen, kada je i pravo vrijeme.

Ona je dodala da je napokon, ugovorom s firmom Sanitacija koji je zaključen u novembru, riješen problem obavezne preventivne deratizacije na području kantona, te da će se uskoro krenuti u provođenje jesenje deratizacije, što će biti početak radova na uklanjanju glodara.

"Upravo zbog ovih činjenica mislim da firma Sanitacija sad u nekim medijima negoduje, ističući da su količine za jesenju deratizaciju nedovoljne i da bi ih trebalo povećati. Međutim, stručnjaci su ocijenili da bi povećane količine otrova imale negativne efekte", rekla je ministrica Ademaj.

Objašnjeno je, na press konferenciji i da je firma Sanitacija, iako najskuplja, izabrana za provođenje ovih poslova, a nakon što su se žalili na odluku Stručne službe KS-a. Tako će, umjesto prvotno izabranih 98.000 KM za usluge Sanitacije biti plaćeno 170.000 KM plus PDV.

„Ured za žalbe donio odluku da su prve dvije ponude neprihvatljivo niske, zbog čega je ipak izabrana firma Sanitacija, iako je bila najskuplja, ured je naveo da bi oni uradili najkvalitetniju deratizaciju", rekao je načelnik Stručne službe za zajedničke poslove KS-a, Fikret Jašarević.

Diretkorica Zavoda za javno zdravstvo KS-a Snježana Balta je još jednom ponovila da situacija kada je riječ o stanju s glodarima nije ništa gora nego prethodnih godina.

"Nismo zakasnili za provođenje jesenje deratizacije, bitno je samo da se uradi prema usvojenom programu, a ova količina materijala je dovoljna, jer bi prevelike mogle imati kontraefekt", istaknula je direktorica Balta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije