Sarajevo: Masovna sterilizacija pasa lutalica dosegla najveće rezultate

Radiosarajevo.ba
Sarajevo: Masovna sterilizacija pasa lutalica dosegla najveće rezultate
Analiza brojanja pasa u Sarajevu u proteklih pet godina pokazuje da je masovna sterilizacija dosegla najveće rezultate koji su mogući bez provođenja i drugih zakonskih mjera neophodnih za efikasno i trajno rješenje problema pasa lutalica.

Otkako je počelo godišnje brojanje pasa, najveći broj zabilježen je 2013. godine kada su rezultati pokazali približno 12.400 pasa na ulicama, dok se dvije godine nakon provođenja kampanja masovne sterilizacija pasa lutalica koje finansira Fondacija Dogs Trust, 2015. godine, ovaj broj se smanjio na približno 7.600, što je predstavljalo pad za 38 posto, navodi se u saopćenju Fondacije Dogs Trust.

Blago povećan broj pasa koji je u junu ove godine iznosio približno 9.800, umjesto nastavka opadajućeg trenda koji je bio za očekivati s obzirom na još intenzivniji tempo i značajne rezultate masovne sterilizacije, indikator je stalnog porasta novih nezbrinutih pasa kroz napuštanje i neregistrirani uzgoj pasa, te dovoženje pasa lutalica iz drugih regija u Sarajevo.

Vrijedna podrška kroz finansiranje masovne sterilizacije u koju je Fondacija do sada uložila oko 5.5 miliona KM, može se iskoristiti do maksimuma samo ako se kombinira s dosljednim i kontinuiranim provođenjem sistemskih mjera odgovornog vlasništva tj. sankcioniranja neodgovornog vlasništva, te s uspostavom zakonskog, tranzicijskog skloništa, provođenjem sistemskog udomljavanja pasa i drugih propisanih mjera.

Problem pasa lutalica bit će na putu ka jedinom mogućem trajnom i održivom rješenju samo ako se uspostavi i počne provoditi zakonski zasnovan sistem za upravljanje popluacijom pasa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije