Šta donosi novi zakon o visokom obrazovanju u KS-u

Radiosarajevo.ba
Šta donosi novi zakon o visokom obrazovanju u KS-u
Vlada Kantona Sarajevo utvrdila je Nacrt zakona o visokom obrazovanju.

Donošenje novog  Zakona o visokom obrazovanju u Kantonu Sarajevo, koji je Vlada juče utvrdila u formi Nacrta, izraz je potrebe za boljim uređenjem ove oblasti, bržom integracijom Univerziteta u Sarajevu uz njegovo efikasnije uključivanje u evropski prostor visokog obrazovanja

Oblast visokog obrazovanja novim zakonom tretirana je  u brojnim segmentima. Ono što predstavlja jednu od novina u odnosu na dosadašnja zakonska rješenja  je propisana  obaveza svih visokoškolskih ustanova da uspostave jedinstveni informacioni sistem te odredi i dodjeli korisničku šifru resornom ministarstvu radi ostvarivanja kontinuiranog uvida u baze podataka.

Po prvi put se zakonski obavezuje visokoškolska ustanova da osigura određene olakšice za  kandidate - osobe sa posebnim potrebama  prilikom upisa u prvu studijsku godinu kao i za studente tokom studija.

Reguliše se polaganje ispita studenata pred komisijom. Po prvi put se zakonski reguliše pitanje prolaznosti studenata na provjerama znanja odnosno ispitima, kao i pitanje postojanja sukoba interesa na visokoškolskoj ustanovi kako na ispitima tako i u drugim slučajevima.

Kako je naglašeno, važna novina jeste i propisana obaveza visokoškolskih ustanova da kroz realizaciju nastavnog procesa pripreme studente za poslove koje će studenti moći obavljati na osnovu dodijeljene diplome i to na način da su obavezne u završnoj godini studija osigurati da se nastavni proces najmanje jedan semestar realizira kao praktična nastava. Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo obavezna je sarađivati sa visokoškolskim ustanovama radi pribavljanja informacija i stvaranja mogućnosti za realizaciju praktične nastave kod pravnih subjekata u javnom i privatnom sektoru.

U dijelu zakona koji  propisuje osnove za sticanje i gubitak statusa studenta novina je sadržana u činjenici da je osiguran društveno odgovorniji odnos studenata prema javnim sredstvima na način da student koji se finansira iz Budžeta Kantona ne može obnavljati godinu studija na teret javnih sredstava i zadržati taj status. Ugrađen je mehanizam koji ne podržava nerad i koji istovremeno stimuliše rad i rezultate, na način da je predviđeno da mjesto studenta koji je finansiran sredstvima iz Budžeta Kantona i koji obnavlja godinu studija, zauzima student koji je plaćao svoj studij, pod uslovom da ostvari odgovarajući prosjek ocjena tokom studija.

Precizno su propisani postupak i uslovi za odobravanje angažmana člana akademskog osoblja na drugoj visokoškolskoj ustanovi. Kao uslov za angažman na drugoj visokoškolskoj ustanovi propisana je obaveza člana akademskog osoblja da podnese pisani zahtjev dekanu u kojem se precizno moraju navesti zakonom propisani elementi. Uređuje se pitanje angažmana na drugoj organizacionoj jedinci odnosno na fakultetu/akademiji u okviru iste visokoškolske ustanove, gdje je fokus na racionalizaciji i poštivanju standarda i normativa. Propisano je da članu akademskog osoblja prestaje radni odnos na visokoškolskoj ustanovi sa navršenih 65 godina života.

Zakon reguliše još mnoge različite segmente koji se tiču sveukupnog procesa obrazovanja, a kako će o ovom Nacrtu izjašnjavat se zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo, javnost će imati priliku upoznati se sa svim predloženim zakonskim rješenjima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije