Ministarstvo saobraćaja KS ponovo poslalo naredbe GRAS-u i Centrotransu

Radiosarajevo.ba
Ministarstvo saobraćaja KS ponovo poslalo naredbe GRAS-u i Centrotransu
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Sarajevo danas

Uvažavajući trenutno epidemiološko stanje na području Kantona Sarajevo, u okolnostima povećane opasnosti od širenja koronavirusa zarazne bolesti COVID-19, Ministarstvo saobraćaja KS je ponovo naložilo prijevoznicima koji obavljaju javni linijski prijevoz putnika na području KS, preduzećima Gras-u i Centrotrans-u, njihovim uposlenicima, kao i putnicima u njihovim vozilima poštivanje preporuka Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Prijevoznici su u obavezi uposlenike koji razviju simptome kao što su kašalj, povišena tjelesna temperatura, bol u grlu, uputiti da se obrate svom ljekaru te da sa takvim simptomima ne dolaze na posao.

Vozači koji upravljaju vozilima moraju nositi ličnu zaštitu opremu (maska), dok upravljaju vozilom javnog linijskog prijevoza putnika.

Ostala službena lica koja se nalaze u vozilu, redari, kondukteri i kontrolori moraju nositi maske kao ličnu zaštitnu opremu.

Korisnici koji koriste usluge javnog linijskog prijevoza moraju koristiti ličnu zaštitnu opremu (maske), a preporučuje se korištenje rukavica.

Bez propisane zaštitne opreme korisnicima neće biti dozvoljen ulaz u vozila.

Prijevoznici su dužni organizovati ulazak putnika na način da se omogući ulaz samo na jedna vrata, s tim da se vozilo sa unutrašnje i vanjske strane mora vidno označiti na kojim je vratima ulaz, a na kojim izlaz putnika iz vozila. U unutrašnjosti vozila treba postaviti oznake koje će jasno obilježavati pravac kretanja putnika (od ulaza ka izlazu).

Ukoliko se omogući ulaz/izlaz putnika na prednjim vratima, sjedište vozača mora biti odijeljeno fizičkom barijerom od putničkog dijela vozila plastičnom ili nekom drugom providnom pregradom, a u koliko nije obezbijeđena fizička barijera potrebno je da vozač koristi zaštitni vizir.

U cilju obezbjeđenja fizičke distance, prijevoznik je u obavezi da na ulaznim vratima vozila obezbijediti po potrebi jednog zaposlenika, redara koji će voditi računa da li putnici ulaze pravilno noseći ličnu zaštitnu opremu, davati uputstva, vršiti dezinfekciju ruku putnika odnosno vršiti kontrolu dezinfekcije ukoliko su na ulazu u vozilo postavljeni dezinficijenti za samo – upotrebu. On će vršiti provjeru voznih karata, voditi računa o popunjenosti vozila, kao vršiti i druge radnje kako bi se obezbijedila sigurnost putnika i vozača.

Sjedišta moraju biti vidljivo obilježena sa uspostavljenim razmakom koji obezbjeđuje odgovarajuću fizičku distancu između putnika, a u skladu sa preporukama ZZJZ KS i FBiH.

Vozila javnog prijevoza se moraju obavezno pojačano dezinfikovati, kako unutrašnjost tako i vanjski dio vozila, prije prvog polaska ili nakon povratka u depo prijevoznika na završetku rada. Također, na početnim i krajnjim terminalima potrebno je vršiti dezinfekciju unutrašnjosti vozila, kao i prirodno provjetravanje, a po mogućnosti vršiti dezinfekciju i u toku rada. Posebnu pažnju treba obratiti na vozački prostor, rukohvate i druge predmete koji se često dodiruju.

Na stajalištima, gdje to uslovi dozvoljavaju, moraju biti vidno istaknuta pravila ponašanja u vozilu javnog prijevoza putnika na području Kantona Sarajevo (ulazak jedno po jedno uz fizičku distancu, nošenje lične zaštitne opreme, način ulaska i izlaska putnika iz vozila i dr.), te obilježiti mjesta za stajanje putnika na stajalištu radi formiranja reda za ulazak u vozilo, uz obezbjeđenje fizičke distance.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije