36 nadzora / Inspekcija u vozilima GRAS-a i Centrotransa: Prekontrolisana 482 putnika

02. 07. 2020. u 09:11:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Sanitarni inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS do sada su u postupku pojačanih kontrola nad provođenjem i poštivanjem higijensko-epidemioloških mjera u vozilima javnog gradskog prijevoza izvršili 36 inspekcijskih nadzora.

Kontrolisana su 482 putnika, od kojih sedam putnika (1,45 posto) nije imalo masku, te su isti evidentirani i upozoreni na poštivanje te mjere, kao i nepoštivanje fizičke distance, koja je najčešći razlog za dosad izrečena upozorenja postupajućih inspektora.

Vozači autobusa, tramvaja, trolejbusa i minibusa u kontrolisanim vozilima GRAS-a i Centroransa nosili su zaštitne maske, njihove kabine su zaštićene pleksiglasom, a imali su i osigurana sredstva za dezinfekciju radnog prostora.

Konstatovano je i da se vrši redovna dezinfekcija vozila o čemu se vodi uredna evidencija. Najavljuju nastavak pojačanih inspekcijskih aktivnosti iz razloga što smatraju da je to veoma značajno za dalje sprečavanje širenja bolesti i smanjenja zdravstvenog rizika, kao i za jačanje discipline kod građana i privrednih subjekata radi dosljedne primjene donesenih mjera.

U periodu dodatno pojačanih inspekcijskih nadzora do danas inspektori KUIP-a su izvršili 4.617 inspekcijskih nadzora, a zbog nepoštivanja socijalne distance i nenošenja maski izrečeno je 393 rješenja s korektivnim mjerama i 73 prekršajna naloga u iznosu od 117.845,00 KM.

Podsjetimo, nadzori se provode u svim objektima na koje se naredba odnosi, a to su ugostiteljski objekti, trgovine, tržni centri, pekare, frizerski/kozmetički saloni, ustanove socijalne zaštite kao i u drugi objektima na osnovu dobijenih predstavki.

U slučaju utvrđivanja nepoštivanja naredbi i preporuka na osnovu člana 57. i 58. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti zbog hitnosti mjere i opasnosti po život i zdravlje građana, nalažu se korektivne mjere na licu mjesta u formi rješenja.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA