Čerkez o otvaranju nargila i šiša-barova: Pozivam inspekcije

Radiosarajevo.ba
Čerkez o otvaranju nargila i šiša-barova: Pozivam inspekcije
Foto: Screenshot / Goran Čerkez

U protekla 24 sata u Federaciji BiH je testirano 900 pacijenata, od kojih je samo pet bilo pozitivno na COVID-19, rekao je Goran Čerkez, član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje.

Riječ je o slučajevima u Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom i Kantonu Sarajevo.

Do sada je u FBiH od COVID-19 oporavljeno 848 osoba, i to 44 u posljednja 24 sata i trenutno u FBiH imaju 124 oboljela. U bolnici je 25 zaraženih pacijenata, ali niko nije na respiratoru, odnosno životno ugrožen.

Čerkez je kazao da su jutros imali i sastanak s obzirom na najavljeno otvaranje granica BiH 1. juna. 

"Počeli smo razmatrati koje će mjere važiti. Da li će biti iste za sve iz EU ili ćemo se odrediti prema pojedinim zemljama jer nije isto ako neko ulazi iz Italije, gdje je veliki broj pacijenata, ili iz zemlje gdje je stanje normalizovano. Izaći ćemo s tim prijedlozima", rekao je Čerkez.

Dodao je da predlažu i da do 30. maja ostanu mjere samoizolacije jer su dale rezultat i jako je važno održati stabilnost do juna.

Granice BiH se otvaraju 1. juna

Do kraja ovog mjeseca mnoge mjere koje su na snazi u cijeloj BiH, zbog sprečavanja širenja virusa korona, će se znatno ublažiti, a to podrazumijeva i otvaranje granica, povratak studenata na fakultete i slične promjene. Kako je potvrđeno za Srpskainfo , granice BiH će biti otvorene od 1.

Napomenuo je da je data saglasnost laboratorijama kliničkih centara i Veterinarskom fakultetu za testiranje osoba koje odlaze u inostranstvo, te da će se to uskoro moći početi raditi.

Odgovorio je i na pitanje o otvaranju nargila barova, gdje više osoba dijeli istu "tubu", što je opasnost od širenja koronavirusa.

"Pozivam inspekcije i odgovorne da prate realizaciju mjera Federalnog štaba civilne zaštite. Jako je važno ne dovoditi u različite položaje osobe koje rade u ugostiteljstvu. Nije u pitanju samo nastavak nargila, nego i štetnost nargila i problema koje stvaraju po pluća, po organizam koji je vrlo osjetljiv prilikom napada COVID-19", rekao je Čerkez.

Apelovao je na nargila i šiša barove da ozbiljno shvate situaciju i pomognu.

"O nargila i šiša barovima ćemo se očitovati u još par navrata i posljedicama koje imaju takve vsrte proizvoda", dodao je Čerkez.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije