Na godišnjicu smrti Dženana Memića: U Sarajevu se spremaju novi masovni protesti

E. H.
Na godišnjicu smrti Dženana Memića: U Sarajevu se spremaju novi masovni protesti
Radiosarajevo.ba / Arhiv
Novi protesti u Sarajevu bit će održani 8. februara, na godišnjicu tragedija koja je potresla bosanskohercegovačku javnost, tačnije na godišnjicu smrt Dženana Memića.

Ove informacije za Radiosarajevo.ba potvrdio je otac tragično nastradalog Dženana Memića, dodavši da će ovog puta organizirati nove, još masovnije proteste s konkretnim zahtjevima za ispunjavanje.

"Jučerašnjim događanjima u Skupštini i izvještajem ad hoc tijela, te samim činom Tužilaštva koje je pokušalo da izuzme predmet i da ga stavi pod tajno natjeralo me je da pravim nove proteste. Veliki je pomak napravljen kada je riječ o istrazi, jer napokon može se i mora se nešto novo raditi. Oni vode slučaj pred sudom, a nemaju za šta osuditi krivce. Sad istragu treba vratiti na početak, zato ja pratim ove proteste i mi ćemo imati konkretne zahtjeve za Tužilaštvo", kazao je Memić u izjavi za Radiosarajevo.ba.

On je dodao kako još uvijek nisu sigurni šta će konkretno zahtjevati od Tužilaštva, odnosno, da se ti zahtjevi formuliraju ovih dana te da će to uskoro biti poznato javnosti. Učesnici protesta će se, pretpostavlja, kretati prema zgradi Ustavnog suda BiH i Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, ali ni to nije još potvrđeno, kao ni tačan termin.

Sve ove najave dolaze dan nakon što je Komisija za sigurnost Skupštine Kantona Sarajevo kroz svoj izvještaj utvrdila propuste policije u istrazi slučaja Dženan Memić, ali i nakon što je predsjednik ove skupštinske komisije Elvedin Okerić govorio o pritiscima koje je na njega izvršilo Tužilaštvo KS-a tokom istrage koju je komisija provela.

U izvještaju je dokazana opravdanost pokretanja skupštinskog nadzora, gdje su utvrđeni određeni propusti u postupanju policijskih organa.

Protiv Ljube i Bekrije Seferovića, u Kantonalnom sudu u Sarajevu, vodi se postupak, a optuženi se terete za izazivanje i prikrivanje saobraćajne nesreće u kojoj je Dženan Memić zadobio smrtonosne povrede.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije