Komisija za sigurnost utvrdila propuste policije u slučaju "Dženan Memić"

Radiosarajevo.ba
Komisija za sigurnost utvrdila propuste policije u slučaju "Dženan Memić"
Na hitnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić, predsjednik Komisije za sigurnost KS-a, podnio je izvještaj ad hoc tijela ove komisije o slučaju "Dženan Memić".

Na samom početku sjednice, Okerić je istaknuo da Tužilaštvo KS-a već danima vrši pritisak na članove Komisije za sigurnost KS-a zbog izvještaja ad hoc tijela o slučaju "Dženan Memić", a da je sve kulminiralo dolaskom pripadnika MUP-a KS-a na vrata njegove porodične kuće u ponedjeljak navečer kada su tražili da izuzmu izvještaj, na što on nije pristao jer nisu imali sudski nalog.

Također, u svom uvodnom izlaganju Okerić je optužio da je Tužilaštvo KS-a ovim činom izvršilo udar na Komisiju za sigurnost KS-a, a time i na Skupštinu KS-a, te je prezentirao hronološki rad Komisije koji je prethodio Izvještaju.

"Ad hoc tijelo izvršilo je uvid u obimne materijale i obavilo razgovore s rukovodnim licima u MUP-u KS-a, te je o ovome obavijestilo Komisiju za sigurnost KS-a koja je prihvatila ovaj izvještaj. Kada su u pitanju postupanja MUP-a KS-a, prema mišljenju ad hoc tijela, pripadnici MUP-a KS-a su uradili niz propusta u rukovođenju slučaja 'Dženan Memić'", rekao je Okerić

Prema njegovim riječima, uvidom u spise dežurnih policajaca koji su obavili uviđaj - ovi pripadnici MUP-a KS-a izvršili su nesavjesno postupanje prilikom obavljanja uviđajnih radnji, te istragu odveli u krivom smjeru.

Također, tokom prezentacije radnji koje su proveli članovi ad hoc tijela prilikom istraživanja slučaja "Dženan Memić" utvrdili su niz nepravilnosti koje su napravili pripadnici MUP-a KS-a, a i mnogobrojne kontradiktornosti u izjavama svjedoka u ovom slučaju.

"Postoji sumnja da je pripadnik MUP-a KS-a B. J. prilikom vršenja zabilješke tokom saslušanja svjedoka učinio kontradiktorne zapisnike, u kojima se nalaze različite informacije koje su svjedoci dali", kazao je Okerić.

"Policijski službenik E. K. je u obavljanju zadataka u poslovima izuzimanja videosnimaka s mjesta nesreće postupao nemarno, tako što tokom uviđaja nije izuzeo videosnimak i zaveo ga u dokazni materijal", dodao je Okerić. 

"Utvrđeno je i da je policijski službenik H. D. bio prisutan obdukciji Dženana Memića. On je pripadnik uniformirane policije MUP-a KS-a, međutim on nije načinio zablješku o prisustvu obdukciji. Također H. D. nije načinio ni zabilješku o obavljenom razgovoru s M. M.", naveo je Okerić. 

"On je naknadno u Vladu Kantona, tj. ad hoc Komisiji za sigurnost donio službenu zabilješku o obavljenom razgovoru s M. M. Također je H. D. u prisustvu majke i oca uzeo izjavu od Alise Mutap, svjedokinje u slučaju ubistva Dženana Memića, te je u zabilješki naveo da Mutap nije pokazivala bilo kakve zdravstvene promjene u vidu odsustva ili amnezije", naglasio je Okerić. 

Na slučaju Dženan Memić bila su angažirana 22 policijska službenika, s tim da je konstantno na ovom predmetu radilo 12 pripadnika.

Komisija smatra da je opravdano pokretanje skupštinskog nadzora nad radom MUP-a KS-a u slučaju Dženan Memić te je predložilo Skupštini KS-a da usvoji kao jedan od Zaključaka da nadležni organi kao što su Tužilaštvo KS-a, MUP KS-a, odnosno Uprava policije pokrenu proceduru odgovornosti svih koji su počinili određene propuste te da o tome izvijeste Skupštinu najkasnije u roku od šest mjeseci i da Vlada KS-a na sljedećoj sjednici dostavi izmjene i dopune Zakona o ministarstvu za unutrašnje poslove. 

Ad hoc tijelo za slučaj "Dženan Memić" podnijelo je prošle sedmice konačan izvještaj Komisiji za sigurnost o provedenom skupštinskom nadzoru nad zakonitošću rada Uprave policije Ministarstva za unutrašnje poslove KS-a u predmetu "Dženan Memić".

U izvještaju je dokazana opravdanost pokretanja skupštinskog nadzora, gdje su utvrđeni određeni propusti u postupanju policijskih organa.

Protiv Ljube i Bekrije Seferovića, u Kantonalnom sudu u Sarajevu, vodi se postupak, a optuženi se terete za izazivanje i prikrivanje saobraćajne nesreće u kojoj je Dženan Memić zadobio smrtonosne povrede.

Okerić je na kraju izlaganja naglasio da je zaključak Komisija za sigurnost da je nužno pojačati mehanizme nadzora nad upravom policije, u cilju vraćanja pravde i pravičnosti kad je riječ o policijskim službenicima.

"Zapošljavanje činova i struka nužno je staviti pod nadzor i kontrolu, kao i čitav menadžment MUP-a", zaključio je Okerić. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije