Slučaj 'Dženan Memić': Predsjednik Komisije za sigurnost odbio predati izvještaj

N. K.
Slučaj 'Dženan Memić': Predsjednik Komisije za sigurnost odbio predati izvještaj
Radiosarajevo.ba / Arhiv
Na današnjoj sjednici Skupštine KS-a treba se naći izvještaj ad hoc tijela za slučaj "Dženan Memić" koji je podnesen Komisiji za sigurnost.

Međutim, izvještaj sadrži nekoliko važnih stvari koje bi ugrozile istragu koju provodi Tužilaštvo KS-a te su iz ove institucije odlučili reagirati.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo je još u maju prošle godine formiralo predmet u kojem se utvrđuje krivična odgovornost neke osobe. Nakon što je sačinjen izvještaj, odmah smo uputili zahtjev da se isti dostavi Tužilaštvu“, rekla je za Radiosarajevo.ba Azra Bavčić glasnogovornicaTužilaštva KS-a.

Prema njenim riječima, tužilački zahtjev dostavljen je predsjedniku Komisije Elvedinu Okeriću, međutim, Okerić nije postupio po tužilačkom zahtjevu i izvještaj nije dostavio.

„Zatražili smo to i od predsjedavajuće Skupštine Ane Babić, međutim, on je odbio i njoj dostaviti izvještaj. Zbog toga je Tužilaštvo KS-a, koristeći se svojim ovlaštenjima, naložilo MUP-u Kantona Sarajevo da izuzme izvještaj“, dodala je Bavčić.

Nakon što su pripadnici MUP-a KS-a pronašli Okerića u ponedjeljak navečer, te pokušali izuzeti izvještaj o slučaju Dženan Memić, on je odbio policiji dati izvještaj bez naredbe Kantonalnog suda u Sarajevu.

Podsjećamo, ovim izvještajem dokazana je opravdanost pokretanja skupštinskog nadzora, gdje su utvrđeni određeni propusti u postupanju policijskih organa.

Također, ovaj izvještaj bi trebao biti prezentiran na današnjoj Skupštini Kantona Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije