Fondacija: Općina Stari Grad nije zainteresirana za Maka Dizdara

Radiosarajevo.ba
Fondacija: Općina Stari Grad nije zainteresirana za Maka Dizdara
Fena / Gorčin Dizdar, pjesnikov unuk i predsjednik Fondacije Mak Dizdar
Općina Stari Grad nije zainteresirana za Maka Dizdara, tvrde iz Fondacije Mak Dizdar.

Ponesena entuzijazmom izazvanim velikim interesom za obilježavanje 100. godišnjice rođenja Maka Dizdara u toku 2017. godine, Fondacija “Mak Dizdar” se već nekoliko mjeseci bori za uspostavljanje muzeja Maka Dizdara na Baščaršiji, u kući u kojoj je pjesnik proveo značajan dio svog života i napisao najveći dio stihova “Kamenog spavača”, vjerovatno najpoznatije pjesničke knjige cjelokupne bosanskohercegovačke književnosti. U kući u Malim Dairama, nadomak Sebilja, donedavno je bila smještena galerija “IPC”, a nakon njezinog izmještanja Fondacija “Mak Dizdar” obratila se Općini Stari Grad sa molbom za korištenje ovog prostora. Svoju podršku ovoj inicijativi dao je i Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine, koji je izrazio spremnost na ustupanje arhivskih predmeta iz kolekcije Mak Dizdar za uspostavljanje ovog muzeja, navode u saopćenju Fondacije.

"Međutim, kao i mnoge druge kulturne inicijative u Bosni i Hercegovini bez adekvatne političke podrške, ideja muzeja Maka Dizdara naišla je na gotovo potpunu nezainteresiranost nadležnih institucija. Naglašavam nezainteresiranost, a ne odbijanje, jer i odbijanje, pa još ako je koliko-toliko argumentirano, mnogo je civiliziranije od potpunog ignoriranja. Naime, nakon što je načelnik Općine Stari Grad, g. Ibrahim Hadžibajrić, prije nekoliko mjeseci obećao podržati ovu inicijativu i dozvoliti Općinskom vijeću da odluči o njezinoj sudbini, na naša tri posljednja dopisa ovim povodom nismo dobili nikakav odgovor (niti je incijativa ikada uvrštena u dnevni red sastanaka Općinskog vijeća). U našim posljednjim dopisima naveli smo i da je, u međuvremenu, pokrenuta peticija za uspostavljanje muzeja Maka Dizdara na Baščaršiji, koju je potpisalo preko 1300 građana. Ni to nije bilo dovoljno za dobivanje bilo kakvog odgovora od Općine Stari Grad", navodi u saopćenju predsjednik ove Fondacije Gorčin Dizdar.

"Možemo, dakle, zaključiti da Općina Stari Grad nema nikakvog interesa za očuvanje sjećanja na Maka Dizdara, jednog od najznačajnijih bosanskohercegovačkih književnika, jednog od pionira sistematskog izučavanja srednjovjekovne kulturne historije Bosne i Hercegovine te jednog od inicijatora borbe za ravnopravnost bosanskog jezičkog standarda. Dapače: za Općinu Stari Grad ova incijativa i 1300 potpisa koji stoje iza nje toliko je beznačajna da nije zaslužila nikakav odgovor niti komentar", naveo je Dizdar u tekstu saopćenja.

"Već smo, nažalost, navikli na ignorantski odnos Općine Stolac prema očuvanju sjećanja na Maka Dizdara, i svjesni smo da se njegova poetika ne uklapa u politiku koju propovijedaju tamošnji vlastodršci. Ali kako objasniti ponašanje Općine Stari Grad?", pita se Gorčin Dizdar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije