Firma Sejari: Mi nismo srušili tender za nabavku minibusa GRAS-a

S. H.
Firma Sejari: Mi nismo srušili tender za nabavku minibusa GRAS-a
Kantonalno javno preduzeće GRAS, na čelu s privremenim upraviteljem Harisom Gušićem moralo je poništiti odluku o nabavci 25 novih minibusa jer firma Sejari tvrdi da konkurs nije bio u skladu sa zakonskom procedurom.

"Firma Sejari nije ta koja ruši tendere za nabavku autobusa gradskog saobraćaja za preduzeće GRAS. Prozvani smo posljednjih dana, a i prije nekoliko mjeseci, da smo firma koja ruši tendere za nabavku autobusa za GRAS i mi danas želimo pokazati da to nije tako", rekao je direktor firme "Sejari" Hasan Sarajlija na današnjoj konferenciji za medije.

Iz firme su prikazali dokumente kojima su željeli opovrgnuti te prozivke, a Sarajlija je naveo kako su već jedan tender dobili stoga nema logike da obaraju tendere.

"Kasnija tenderska procedura je pokazala da postoji nekakva zadrška u svemu tome, ali mi ne znamo do čega je. Mi ne želimo optužiti nikog drugog, već samo želimo reći da naša firma nije ta koja ruši tendere u Kantonu Sarajevo", rekao je Sarajlija.

Kako je naveo Sarajlija, tender za nabavku minibusa raspisan je i ispred Općine Stari Grad za nabavku šest minibusa, a drugi je raspisalo Ministarstvo za saobraćaj Kantona Sarajevo.

Nije im poznato zbog čega nisu nabavljeni minibusi za GRAS,  a iz firme su naveli kako traže samo da se ponuda koju dostave kvalificira na tenderima, odnosno da im je bitno da im se dozvoli da učestvuju na tenderu.

Sarajlija je naveo da je od 2016. godine postojalo nekoliko tehničkih predispozicija zbog kojih su odbijeni na tenderu, te kako su tražili da se tenderi usklade sa proizvodima koje nude, a koje koristi cijela Europa.

"Mi nudimo jedan od najboljih suzu modela za gradsku vožnju koji se nalazi i na ulicama Bugarske, Rumunije i drugih europskih gradova", rekao je Sarajlija navodeći kako su 2016. godine dobili tender kojeg je srušio proizvođač.

Na narednom tenderu nisu prošli jer stavka kočionog sistema nije zadovoljavajuća, a iz firme Sejari su smatrali da ta stavka kočionog sistema nije obavezujuća, te da se proizvod iz njihove firme s takvim sistemom prodaje u EU.

Tender koji je oboren raspisan je u maju, a nedavno su dobili obavijest da je tender oboren jer je firma Sejari i konkurentska firma nisu zadovoljili sve karakteristike koje su tražili u raspisanom tenderu.

Krajem novembra  ispred zgrade Općine Stari Grad nakratko se okupilo nekoliko stotina radnika KJKP GRAS-a, kako bi pružili podršku Gušiću, koji se obratio na sjednici Vijeća ove općine. Dali su i podršku Općini Stari Grad i načelniku Ibrahimu Hadžibajriću.

Iz firme Sejari su naveli kako je narušen Zakon o javnim nabavkama BiH, stoga su najavili da će se žaliti.

Kako je upravnik GRAS-a Haris Gušić rekao da žele nabaviti minibuse po povoljnijoj cijeni, Sarajlija je rekao da to razumije.

Nabavkom novih minibusa trebao je biti riješen problem prijevoza građana u padinskim dijelovima, a Gušić je pojasnio zbog čega je poništen tender, obzirom da je upravo Općina Stari Grad izdvojila 700.000 KM za nabavku minibusa.

"Zbog problema s tužilaštvom Tuzlanskog kantona minibusi nisu nabavljeni. Novac iz Općine Stari Grad je ranijim zaključkom općinskog Vijeća pripremljen, ali neće biti prebačen dok ne budu nabavljeni minibusi", rečeno je na skupu. 

Ovo je jedan od šest postupaka koji je pokrenula firma Sejari protiv GRAS-a.

KJKP GRAS je objavio Odluku o pokretanju postupka nabavke novih minibusa, koju potpisuje Gušić, u vrijednosti blizu 3.100.000 KM. U Odluci se konstatuje da je KJKP GRAS izuzeto od primjene Zakona o javnim nabavkama, jer usluge javnog prijevoza na području Kantona Sarajevo pružaju i druga privredna društva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije