Državna komisija o spomeniku Vaso Miskin Crni: Mora ga zaštititi općinska vlast!

B. R.
Državna komisija o spomeniku Vaso Miskin Crni: Mora ga zaštititi općinska vlast!
Foto: Vremeplov / Spomenik Vaso Miskin Crni

Nakon što je Općina Novo Sarajevo demantovala navod sa društvenih mreža da se  namjerava srušiti antifašistički spomenik u bivšem industrijskom kompleksu Vaso Miskin Crni, oglasila se Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine. Za portal Radiosarajevo.ba su komentarisali navod da spomenik nije na listi nacionalnih spomenika.

Potvrdili su da nije na listi onih nacionalnih zbog toga što je, kako je naglašeno, 2013. godine Komisija donijela odluku da ne ispunjava kriterije da se proglasi nacionalnim spomenikom. Odluku su objasnili ovako:

"U toku vođenja postupka, utvrđeno je da Spomenik palim borcima i žrtvama fašističkog terora i prve lokomotive ne posjeduje dovoljnu umjetničku i dokumentarnu vrijednost niti jedinstvenost i reprezentativnost da bi se mogao zaštititi kao nacionalni spomenik."

Antifašistički spomenik Vaso Miskin Crni neće biti srušen

Ali, to ne znači da smije biti nezaštićen. Naprotiv. Poručili su da je odgovornost na općinskoj vlasti.

"Pošto je spomenik sagrađen u znak sjećanja na radnike glavne željezničke radionice u Sarajevu koji su stradali kao žrtve fašističkog terora ili kao pripadnici Narodnooslobodilačje vojske Jugoslavije, te na taj način posjeduje istorijsku vrijednost odnosno vezu sa značajnim događajem u istoriji, dobro ispunjava uslove za zaštitu na lokalnom nivou", ukazali su.

Podsjetili su da svako fizičko ili pravno lice može inicirati da se dobro proglasi nacionalnim spomenikom. Ukazali su da se prilikom razmatranja inicijative to jeste prijedloga u obzir uzimaju, kako su naveli, sve relevantne činjenice, a zatim:

"Izvrši se uvid u stanje dobra na terenu, prikupi se tehnička dokumentacija (takozvana obrada spomenika) i fotodokumentacija. Na osnovu prikupljenih podataka pristupa se izradi elaborata, odnosno odluke. Nakon završetka istražnog postupka, članovi Komisije razmatraju podneseni prijedlog i utvrđeno činjenično stanje, te donose pozitivnu ili negativnu odluku o proglašenju."

Pozivajući se na prethodno istaknuto, tvrde da ovaj spomenik nikada nije imao status nacionalnog.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije