GQ među čuda svijeta uvrstio jugoslavenske simbole

Radiosarajevo.ba
GQ među čuda svijeta uvrstio jugoslavenske simbole
FOTO: Radiosarajevo.ba / Sutjeska, Tjentište

Kako su ovi prijeteći tornjevi sirovog betona, prije nekoliko godina smatrani najružnijima na svijetu, ponovno postali zanimljivi i utjecajni, riječi su kojima magazin GQ započinje svoj članak o „devet brutalističkih čuda svijeta arhitekture“.

A među njima su i jugoslavenska čuda - spomenici komunizmu koji su od kraja Drugog svjetskog rata do devedesetih godina prošlog stoljeća nicali diljem danas raspadnute zemlje.

Ovi spomenici kasnog sovjetskog doba, od kojih su neki izgrađeni u znak sjećanja na borbu jugoslavenskog naroda protiv okupacije Sila Osovine tokom Drugog svjetskog rata, danas su izrazito privlačni. Monumentalne strukture stoje kao sjećanje i simboli jedinstva te nacije. Danas se uglavnom cijene zbog nevjerojatnih kiparskih sposobnosti iskazanih na njima. Nazovite to brutalnošću kao ludošću. Stotine ih je razbacanih po prirodi, a u drugoj polovici 20. stoljeća dizajnirali su ih različiti arhitekti. Dok su neke veličine zgrada, druge su visoke tek koliko i čovjek“, piše GQ, prenosi Index.hr.

U članku su fotografije Doline heroja kod Tjentišta i spomenika palim partizanskim borcima u bitci na Sutjesci, Spomenik hrabrosti u Ostri nedaleko od Čačka te spomenik u spomen-parku Popina u Srbiji.

Brutalizam je stil u modernoj arhitekturi koji je cvjetao od 1954. do 1970. godine. Naziv je dobio iz francuske riječi „beton brut“ koja označava „grubi“ beton, pojam koji je francuski arhitekt Le Corbusier koristio da bi opisao lijevani beton s vidljivim tragovima oplate korišten na većini njegovih zgrada sagrađenih nakon Drugog svjetskog rata.

Svi spomenici koje GQ spominje su:

1. Barbican Centre (London) izgrađen 1982.
2. The Bank of London and South America (Buenos Aires) izgrađen 1966.
3. Jugoslavenski spomenici (1950. - 2000.)
4. Knjižnica Geisel (La Jolla, Kalifornija) izgrađena 1970.
5. Katedrala Blažene Djevice Marije (San Francisco) izgrađena 1970.
6. Trellick Tower (London) izgrađen 1972.
7. Hill of the Buddha (Sapporo, Japan) izgrađeno 2015.
8. Gradska vijećnica (Boston) izgrađena 1969.
9. The Met Breuer (New York) izgrađen 1966.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije