Ajnadžić: U planu izgradnja podzemne garaže na Merhemića trgu

Fena
Ajnadžić: U planu izgradnja podzemne garaže na Merhemića trgu
U prostorijama MZ "Ciglane-Gorica" načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić održao je sastanak sa privremenim upraviteljem KJKP Gras Harisom Gušićem, pomoćnikom ministra saobraćaja KS Muamerom Kukanom, te predstavnicima Savjeta ove mjesne zajednice.

Na sastanku je razgovarano o aktuelnim problemima kao što su kosi lift na Ciglanama, saobraćaju u mirovanju, te o načinima za njihovo rješavanje.

"Radovi na uređenju dijela Merhemić trga su u završnoj fazi. S obzirom da je ovo velika investicija za lokalnu zajednicu bit će onemogućen ulazak i prolaz motornim vozilima kako bi se spriječila oštećenja novih ploča na obnovljenom trgu, što je bio problem tokom svih prethodnih godina. Kada je u pitanju problem saobraćaja u mirovanju, u narednom periodu planiramo graditi podzemnu garažu na Merhemića trgu, ali i staviti u funkciju parkirališta u tunelu na Ciglanama. Gorući problem stanovnika ovog mjesnog područja je kosi lift kojem ističe upotrebna dozvola s početkom naredne godine. Smatramo da je najbolje rješenje izgradnja novog modernog lifta. Pribavili smo idejni projekat, a procijenjena vrijednost je oko 800 hiljada maraka. Imamo obećanje da će Vlada KS osigurati 300.000 za ovaj projekat dok će Općina izdvojiti pola miliona u svom budžetu", kazao je Ajnadžić.

Kukan je informirao prisutne da je Skupština Kantona Sarajevo donijela zaključak da se u što skorije vrijeme riješe imovinsko-pravni odnosi kako bi se kosi lift dao na upravljanje Općini Centar.

"Naša očekivanja su da bi se u narednih nekoliko mjeseci mogla okončati procedura rješavanja izuzetno složenih imovinsko-pravnih odnosa", rekao je Kukan.

Načelnik Općine Centar je također upoznao prisutne s odlukom o izmjeni režima saobraćaja u Ulici Hakije Kulenovića na Ciglanama što predstavlja jednu od hitnih mjera u stabilizaciji klizišta u ovoj ulici.

Prema ovom odobrenju ubuduće će saobraćaj duž Ulice Hakije Kulenovića biti omogućen samo iz pravca Jukićeve ulice, dok će iz pravca Odobašine ulice biti moguće kretati se samo motornim vozilom do tunela ili skrenuti lijevo pored tunela na plato u Hakije Kulenovića koji vodi do kosog lifta na Ciglanama, saopćeno je iz Općine Centar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije