Radovi na uređenju dijela Merhemića trga u završnoj fazi

Radiosarajevo.ba
Radovi na uređenju dijela Merhemića trga u završnoj fazi
Ukoliko potraju povoljne vremenske prilike sanacija i uređenje dijela Merhemića trga na Ciglanama bi trebali biti okončani do kraja ove sedmice.

Općina Centar je finansirala ovaj projekat u iznosu od 286.222 KM, dok je za izvođača radova odabrana građevinska firma „Bosman“.

Od početka radova, od sredine jula ove godine, nakon uklanjanja starih dotrajalih ploča i podloge postavljene su nove granitne ploče na površini od 600 metara kvadratnih. Izgrađeno je stepenište i pristupne rampe za nesmetan prolazak osobama u invalidskim kolicima, koji su obloženi novim kulir pločama otpornim na sve vremenske uvjete.

Ugrađeni su i slivnici, zasađeno dekorativno drveće i postavljen parkovski mobilijar. U sredini obnovljenog dijela Merhemića trga izgrađena je metalna konstrukcija na kojoj su postavljene brisoleje kao zaštita od sunca, te je završeno polaganje ploča u novoizgrađenoj fontani, koja će davati ovom dijelu trga poseban ugođaj.

Nova fontana ima šest nivoa obrađenih granitom u obliku kvadrata niz koje bi se slijevala voda, a bit će ugrađena i led rasvjeta.

Realizacijom ovog projekta, osim lijepo uređenog centralnog dijela Merhemića trga, biće onemogućen ulazak i prolaz motornim vozilima kako bi se spriječila oštećenja novih ploča na obnovljenom trgu, što je bio problem tokom svih prethodnih godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije