Radovi na uređenju Merhemića trga teku planiranom dinamikom

Radiosarajevo.ba
Radovi na uređenju Merhemića trga teku planiranom dinamikom
Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić je zajedno sa saradnicima obišao gradilište gdje su u toku radovi na uređenju dijela Merhemića trga na Ciglanama u Sarajevu.

Ovom prilikom se načelnik Ajnadžić uvjerio da se radovi na uređenju ovog dijela Merhemića trga izvode planiranom dinamikom. 

Do sada su radnici angažirane građevinske firme Bosman uspjeli ukloniti stare oštećene ploče i betonske podloge.

"Izgrađene su rampe za invalide i stepenište, koje su obložene novim kulir pločama otpornim na sve vremenske uvjete, te je izbetonirana konstrukcija buduće fontane s ugrađenim instalacijama. U toku je izrada metalne konstrukcije na koju će biti postavljene brisoleje kao zaštita od sunca. Nova fontana će imati šest nivoa obrađenih granitom u obliku kvadrata niz koje bi se slijevala voda i ugrađenu led rasvjetu. Također je u toku postavljanje ploča na dijelu Merhemića trga, te izgradnja pristupnih staza oko platoa", navodi se u saopćenju Općine centar.

Kako je predviđeno projektom na dijelu trga površine od 600 metara kvadratnih, uz pješačku zonu, osim popločavanja, bit će postavljen parkovski mobilijar sa zasadima stabala.

Pomenuti radovi se izvode na osnovu ugovora za rekonstrukciju dijela trga, kojeg su 23. juna 2017. godine potpisali načelnik Ajnadžić, u ime Općine Centar kao finansijera projekta, dok je u ime izvođača radova firme Bosman d.o.o. Sarajevo ugovor potpisala direktorica firme Medina Jahić.

Vrijednost radova projekta je procijenjena na 286.222 KM, a sredstva je obezbijedila Općina Centar iz ovogodišnjeg budžeta.

Paralelno s ovim radovima također je u toku uređenje drugog dijela platoa Merhemića trga od broja 13 do centralnog dijela trga. Radove izvodi građevinska firma Sela dok je finansijer projekta Općina Centar koja je za ovu namjenu izdvojila 260.000 KM.

Radovi su započeli sredinom septembra ove godine i planirano je da budu završeni u roku od 60 dana. Realizacijom ova dva projekta, osim lijepo uređenog centralnog dijela Merhemića trga, biće onemogućen ulazak motornih vozila na plato, osim dostavnih vozila koja će imati posebna odobrenja, kako bi se spriječila oštećenja novih ploča na obnovljenom trgu, što je bio problem tokom svih prethodnih godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije