Zvanično je: Lajčak specijalni izaslanik EU za Balkan i dijalog Beograda i Prištine

Radiosarajevo.ba
Zvanično je: Lajčak specijalni izaslanik EU za Balkan i dijalog Beograda i Prištine
Foto: MVP Slovačke / Lajčak i Dodik

Vijeće Evropske unije (EU) imenovalo je i zvanično bivšeg visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini i šefa diplomatije Slovačke Miroslava Lajčaka za specijalnog predstavnika Unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu.

Lajčak će na dužnost stupiti odmah, a njegov mandat će trajati godinu dana.

Kako je istaknuto u saopćenju za javnost, zadatak novog specijalnog predstavnika EU bit će "postizanje sveobuhvatne normalizacije odnosa između Srbije i Kosova, unaprjeđenje dobrosusjedskih odnosa i pomirenje između partnera na zapadnom Balkanu, pomažući im da prevaziđu naslijeđe prošlosti".

Naravno, očekuje se i da Lajčak u tom procesu doprinese do dosljednosti i efikasnosti djelovanja Unije na Zapadnom Balkanu.

Stjepan Mesić: Dodik s Lajčakom lašti cipele

Visoki predstavnik Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell
predložio je Lajčaka na navedenu dužnost početkom ove godine. On će se, u ime EU, primarno baviti normalizacijom odnosa između Srbije i Kosova, kao i drugim pitanjima u regionu.

Lajčak je karijerni diplomata koji je obnašao dužnost ministra vanjskih poslova Slovačke od 2012. do 2020. i od 2009. do 2010. godine. Također je obavljao funkciju predsjednika Generalne skupštine Ujedinjenih nacija od 2017. do 2018. godine. Također, bio je slovački ambasador u Srbiji i Crnoj Gori, nakon čega je postavljen za evropskog izaslanika za referendum o nezavisnosti Crne Gore i na kraju je obnašao dužnost visokog međunarodnog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

Lajčak se u oktobru prošle godine iznenada sastao sa sa liderima HDZ-a BiH i SNSD-a Draganom Čovićem i Miloradom Dodikom, bez predstavnika Bošnjaka, što je izazvalo brojne reakcije u našoj zemlji i sumnje u prirodu sastanka.

Inače, Lačakov mandat u BiH obilježen je, uz ostalo, bliskim vezama s članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije