Najave / Miroslav Lajčak mogao bi biti specijalni izaslanik EU za Zapadni Balkan

10. 01. 2020. u 11:59:00 Beta

Shares: 336

Odlazeći slovački ministar spoljnih poslova i karijerni diplomata Miroslav Lajčak, spekuliše se, mogao bi da postane prvi specijalni izaslanik EU za Zapadni Balkan, prenosi danas EURACTIV.com.

Tu poziciju bi uspostavila Evropska komisija u saradnji sa Evropskom službom za spoljne poslove (EEAS).

Lajčak je bio visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini i kratko je radio u EEAS.

EU do sada nije imala specijalnog predstavnika za region koji stremi članstvu u bloku a pregovori Beograda i Prištine vodjeni su uz posredovanje bivše Visoke predstavnice EU za spoljne poslove i bezbjednost Federice Mogherini.

Beograd i Priština su uz posredovanje Brisela vodili dijalog sa ciljem postizanja sveobuhvatnog sporazuma, međutim, dijaloga nema više od godinu dana.

Dijalog je prekinut krajem 2018, kada je Priština uvela takse od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH.

Poslije taksi, nova kočnica su bili izbori, najprije evropski u maju 2019, zatim na Kosovu u oktobru, dok u Srbiji tek slijede, vjerovatno u aprilu.

Od prije nekoliko meseci i SAD imaju specijalne izaslanike u regionu - Matthew Palmer je postavljen za specijalnog predstavnika državnog sekretara Mikea Pompea za Zapadni Balkan a Richarda Grenella je predslednik Donald Trump imenovao za specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine.

NEMA KOMENTARA