Vlada u Berlinu spašava radna mjesta: Jadran ostaje bez njemačkih turista?

DW
Vlada u Berlinu spašava radna mjesta: Jadran ostaje bez njemačkih turista?

Čelnici njemačke vladajuće koalicije postigli su dogovor oko novih mjera pomoći zbog pandemije koronavirusa. Želi se pomoći i privredi i građanima. Posebne mjere za pomoć ugostiteljima i hotelijerima, piše Deutsche Welle.

Povećanje pomoći zaposlenicima koji su zbog korona-krize morali preći na skraćeno radno vrijeme, olakšice gastronomima i hotelijerima, pomoć učenicima iz siromašniih obitelji. To su ukratko najvažnije mjere koje predviđa novi, 10 milijardi eura težak dodatni paket vladajuće koalicije u Berlinu.

Izdašna državna pomoć

Zbog gospodarskih posljedica pandemije trenutno je više od pola milijuna njemačkih firmi prešlo na skraćeni radni tjedan. Po nekim procjenama u ovoj godini bi čak oko četiri milijuna radnika moglo raditi manje nego inače – njima će država pomoći tako da preuzme (veći) dio plaće.

Do konca ove godine Savezni agencija za rad (njemački zavod za zapošljavanje) će tako od sedmog mjeseca na skraćenom radu preuzeti isplatu maksimalno 80 posto neto-plaće za radnike koji nemaju djecu, odnosno 87 posto za one s djecom. Od četvrtog mjeseca će se isplaćivati 70, tj. 77 posto. Do sada je država preuzimala 60, odnosno 67 posto neto-plaće.

Cilj ove mjere je spriječiti masovne otkaze i porast stope nezaposlenosti. Ifo-institut je danas objavio rezultate istraživanja po kojima svaka peta njemačka tvrtka planira smanjenje broja zaposlenika, a skoro 50 posto ih namjerava do daljnjega odgoditi nove investicije.

Pomoć turističkoj branši?

Vlada će pomoći i domaćim hotelijerima i gastronomima. Stopa poreza na dodanu vrijednost će biti smanjena s 19 posto na 7 posto. I ta bi mjera trebala biti na snazi od 1.7.2020. do 30.6.2021. Na poreznim olakšicama je posebno inzistirao bavarski premijer Markus Söder.

Bavarska je turistički jaka destinacija, očito se želi pomoći toj branši u privlačenju domaćih gostiju tijekom idućih mjeseci. Jer je sve izglednije da od turističke sezone neće biti ništa – barem ne u dosadašnjem obliku.

To je potvrdio i njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas nakon jučerašnjeg virtualnog sastanka sa šefovima diplomacije zemalja članica EU-a.

"U 2020 neće biti normalne turističke sezone s punim plažama, ni u jednoj zemlji, ni u Europi, a ni u nekoj drugoj regiji svijeta", rekao je Maas za ARD.

Njemački ministar (koji inače voli ljetovati na Lopudu) dodao je: "Nema nijedne naznake da bi u dogledno vrijeme mogli ukinuti upozorenja o putovanju njemačkih državljana u druge zemlje svijeta." On je dodao kao je međunarodni avio-promet praktički blokiran, granice zatvorene a na snazi zabrane kretanja – "sve dok to tako ostane moramo zadržati postojeća upozorenja". Ubuduće će vlada "od tjedna do tjedna analizirati aktualnu situaciju" i procijeniti ima li dovoljno pretpostavki za korekcije te odluke. "Trenutno to nije slučaj i ne bi bilo odgovorno reći ljudima da mogu ljetovati negdje vani."

Što Nijemci planiraju za ljeto?

Po rezultatima reprezentativne ankete koju je proteklih dana objavio ARD, korona-kriza znatno utječe i na turističke planove njemačkih građana. Kad se radi o godišnjim odmorima u ljeto ove godine, 14 posto ispitanika kaže da je storniralo već planirani odmor. 21 posto ih zbog korone želi odgoditi rezervaciju i pričekati kako će se stvari dalje razvijati.

28 posto ne želi mijenjati svoje planove. A 31 posto ne planira godišnji odmor (radi se uglavnom o pripadnicima starije populacije i ljudima s nižim primanjima).

Pomoć školama i učenicima

Savezna vlada namjerava produžiti rok isplate socijalne pomoći za nezaposlene, planiraju se porezne olakšice za male i srednje velike tvrtke s ciljem očuvanja likvidnosti, a na raspolaganje će se staviti i 500 milijuna eura za opremanje škola tehničkom opremom, odnosno za pomoć učenicima iz siromašnijih obitelji – kako se tijekom "školovanja" od kuće ne bi dodatno povećao inako veliki jaz u odnosnu s djecom iz bogatijih kućanstava.

Konkretno vlada namjerava isplatu subvencija od 150 eura po učeniku ili učenici, s novcem bi se trebala omogućiti kupovina tehničke opreme za lakše digitalno učenje (kompjutora, tableta i slično).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije