Velika Britanija: Zašto kraljica Elizabeta ima dva rođendana

Radiosarajevo.ba
Velika Britanija: Zašto kraljica Elizabeta ima dva rođendana
Foto: Wikipedia / Tradiciju dva rođendana uveo je kralj George II

Kraljica Elizabeta II danas puni 93 godine. Pravi rođendan najdugovječnije vladarke Engleske bit će obilježen u podne u Londonu ispaljivanjem svečane topovske salve. Kraljica uglavnom ovaj dan slavi u krugu porodice.

Međutim, druge subote u junu je njen "zvanični" rođendan, koji se obilježava velikom državnom proslavom, piše Telegraf.

Ove godine velika proslava zakazana je za 8. juni, kada će kraljica proći kroz London kao dio raskošne proslave.

Kraljica Elizabeta II, kao svi monarsi prije nje, ima dva rođendana: pravi na dan kada je rođena, i poseban, koji je označen kao "zvanični" rođendan (obično druga subota u junu). Zašto? Zato što je 21. april obično hladan za pravu paradu.

Tradicija je počela 1748. godine, sa kraljem Georgeom II, koji je imao nesreću da se rodi u prohladnom novembru. Kralj je htio veliko javno slavlje, ali novembar nije dolazio u obzir.

Pošto njegov pravi rođendan nije bio zgodan za javne svetkovine, odlučio je da ga spoji sa velikom vojnom paradom koja se održava u kasno proljeće, po lijepom vremenu.

Tradiciju dva rođendana uveo je kralj George II - undefined

Tradiciju dva rođendana uveo je kralj George II

Tako je ustanovljena tradicija službenih proljećnih rođendana britanskih monarha.

Sama povorka je bila dio britanske kulture već cijeli vijek u to vrijeme.

U početku je to bio isključivo vojni događaj, na kojem su pukovi pokazivali svoje zastave - ili boje - kako bi se vojnici mogli upoznati.

Međutim, kako je George bio poznat kao veliki general nakon što je poveo trupe u bitku kod Detingena 1743. godine, vojna proslava činila se prikladnom prilikom za njegov rođendan.

Edvard VII, koji je također rođen u novembru, prvi je koji je standardizovao junsku paradu i pokrenuo tradiciju monarhijskog pregleda trupa koje su privlačile publiku.

I danas, datum zvanične proslave rođendana varira svake godine. Prvih sedam godina vladavine, Elizabeta II je zvanični rođendan održavala u četvrtak, ali je od tada prešla na subotu.

U spektakularnoj paradi učestvuje preko 1.400 vojnika, 200 konja i 400 vojnih muzičara.

Kao i svake godine, parada će krenuti iz Buckighamske palače, a zatim proći pored Vajthola (sjedišta britanske vlade) i Downing streeta (premijerske rezidencije) i nazad.

Narod okupljen ispred Buckinghamske palače i duž puta maše zastavama i upinje se da vidi kraljevsku kočiju. Kraljevska porodica na kraju izlazi na balkon palače i pozdravlja narod.

Prelijetanje aviona Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva (RAF) označava vrhunac ceremonije.

Sve u svemu, ovo je još jedan razlog zbog kojeg je dobro biti kralj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije