Učestvovao u ratu u BiH, pa varao na kvizu ‘Ko želi biti milioner’

Radiosarajevo.ba
Učestvovao u ratu u BiH, pa varao na kvizu ‘Ko želi biti milioner’
Prije 17 godina, Charles Ingram postao je najpoznatiji televizijski prevarant u Velikoj Britaniji, kada se domogao novčanog iznosa od milion funti na kvizu - Ko želi biti milioner.

Britanski tabloid The Sun podsjetio je javnost na jednu od najpoznatijih prevara na kvizovima, kada se bivši major britanske vojske, uz pomoć supruge Diane, jednog prijatelja i njihovog kašljanja u studiju, dočepao vrijedne nagrade.

Rođen u mjestu Shardlow 1963. godine, Charles Ingram stekao je diplomu inženjera i magistrirao je korporativni menadžment prije nego se 1986. godine pridružio britanskoj vojsci.

U jedinicima kraljevske inženjerije postao je oficir gdje je napredovao do čina majora 1995. godine. Potom je stigao u Bosnu i Hercegovinu gdje je proveo šest mjeseci u mirovnim operacijama NATO-a, piše The Sun.

S obzirom na prevaru na kvizu i slučaj koji je završio na sudu, on je u augustu 2003. godine podnio ostavku i otišao iz britanske vojske.

Prevara na kvizu

Major Charles Ingram je 2001. godine imao zadatak da ispravno odgovori na 15 postavljenih pitanja kako bi osvojio milion funti.

Čim je preuzeo ček sa milion funti, sumnje su počele izbijati na površinu.

Sud je predusdio da je on odgovarao na pitanja uz pomoć svog prijatelja Tecwena Whittocka koji bi se “zakašljao na ispravnom odgovoru”, kako bi ga upozorio da je to pravi odgovor.

Ingramova žena također je bila umiješana.

charles-ingram-diana-britanija1.jpg - undefined

Charles Ingram i njegova supruga Diana   Foto: The Sun

Whittock je Ingramov kolega iz Cardiffa i također je učestvovao u kvizu, ali nije prošao u sekciji “najbrži prst”.

Nekoliko dana nakon snimanja kviza, Ingram je dobio poruku da telefonom nazove Paula Smitha, direktora kompanije koja je napravila kviz “Ko želi biti milioner”.

Smith je spomenuo “neke neregularnosti” tokom snimanja kviza i da one neće biti emitovane. Također, i policija je bila kontaktirana.

Sugerirano je da je Whittock kašljao glasno na eventualnom ispravnom odgovoru i da bi ispuhivao nos onda kada bi eventualni odgovor bio neispravan.

Pejdžeri i mobilni telefoni također su korišteni kao pomoć.

Sudski epilog

Suđenje za prevaru na kvizu održano je 2003. godine i trajalo je četiri sedmice na Southwark Crown sudu, gdje su saslušane izjave Ingrama, koji je tvrdio da su autori kviza manipulisali video snimkom.

On je tvrdio da “nije primjetio kašljanje u studiju”, iako su zabilježena 192 kašljanja. Utvrđeno je da su 32 kašljanja došla od deset takmičara iz sekcije “Najbrži prst”. Sudci su utvrdili da je 19 kašljanja bilo više nego očigledeno.

Tužioci su rekli da je najočitiji kašalj dolazio od Whittocka, koji je tvrdio da ima sindrom trajnog kašlja cijeli svoj život.

Sve troje, Ingram, njegova supruga Diane i Whittock osuđeni su za prevaru 7. aprila 2003. godine. Ingram i njegova supruga Diana osuđeni su na 18 mjeseci zatvora.

Gdje je Charles Ingram sada

Nakon izlaska iz zatvora, Ingram je dao ostavku u britanskoj vojsci, nakon 17 godina službe.

Tokom 2016. godine pojavila se informacija da je Ingram platio svega 1.240 od 25.000 funti kazne iz 2003. godine, iako je njegov slučaj na sudu britanske porezne obveznike koštao više od osam miliona funti.

Charles Ingram povukao se u svoj dom u mejstu Westbury, gdje prodaje nakit koji pravi njegova supruga Diana. On prodaje broševe za pet funti i ogrlice do 40 funti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije