Britanski vojnik, koji je obolio od PTSP-a u ratu u BiH, uskoro se ženi

Radiosarajevo.ba
Britanski vojnik, koji je obolio od PTSP-a u ratu u BiH, uskoro se ženi
Gary Pettit, bivši vojnik britanske vojske, samo je jedan od mnogih koji je obolio od PTSP-a tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Nakon povratka iz BiH, imao je ogromnih psihičkih problema, a sve je kulminiralo 2011. godine kada se pokušao ubiti.

Danas Pettit ima posao u prodavnici sportske opreme u gradu Ambleside u regiji Cumbria (Sjeverozapadna Engleska), vodi vlastiti biznis sa fotografijom i čak planira vjenčanje sa svojoj zaručnicom Mehgan Fearnley, piše Cumbria Crack.

Njih dvoje zahvalni su dobrotvornom udruženju Help for Heroes čiji je cilj pomaganje veteranima britanske vojske koji su oboljeli od različitih bolesti tokom vojnog angažmana.

Gary Pettit bio je inžinjer u britanskoj mornarici. Tokom 2015. godine dotakao je dno života. Tada je povrijedio lijevo koljeno tokom ragbi utakmice, što je bilo užasno bolno i stvorilo mu je brojne poteškoće.

Garyjevo mentalno zdravlje naglo se pogoršalo. Razveo se od žene, pao je u duboku depresiju i odgurnuo bi svakoga ko bi mu želio pomoći.

On se izolirao od društva. Nakon dvije sedmice ležanja u krevetu otišao je doktoru.

Tada je doktor dijagnosticirao PTSP, koji je povezan sa Pettitovim ratnim angažmanom u Bosni i Hercegovini. Nakon toga, britanski ratni veteran je dobio neophodnu pomoć.

Kevin Hartley iz Udruženja Help for Heroes primjetio je Garyjevo zanimanje za fotografijom i osigurao je novac da mu se kupi foto aparat i oprema. Također, pohađao je kurseve pod nazivom “Future for Heroes” (Budućnost za heroje) gdje je upoznao svoju sadašnju djevojku Megan i njegov život u potpunosti se promijenio.

“Nevjerovatno je kako se moj život promijenio. Da mi je neko prije dvije godine kazao da ću biti ovdje gdje sam sada, samo bih se nasmijao i odšetao bih”, rekao je Gary koji sada ima 44 godine.

“Sada sam mnogo jači. Zaručen sam, imam posao, i imat ću operaciju koljena, koja će mi osigurati lakše kretanje. Živim u prelijepoj sredini. Ukoliko imam loš dan, samo gledam u jezero i odmah se osjećam bolje”, rekao je Gary.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije