Đuldina još uvijek čuva medvjedića kojeg joj je poklonio vojnik

Radiosarajevo.ba
Đuldina još uvijek čuva medvjedića kojeg joj je poklonio vojnik
Prije gotovo 25 godina, kada je rat uništavao Bosnu i Hercegovinu, jedan engleski vojnik dao je plišanog medvjedića tada 12-godišnjoj djevojčici Đuldini Kurtović.

Iako je to za njega bila sitnica, nije ni pomišljao koliko će to značiti za Đuldinu i koliko joj je to promijenilo život.

Pete Milns, Englez iz Stockporta, nije očekivao da će Đuldina sačuvati poklon do današnjeg dana i da će ih baš taj medvjedić povezati 25 godina kasnije.

Milns je služio u Prvoj Chesire regimenti kada je upoznao Đuldinu Kurtović u martu 1993. godine u Kladnju, piše Manchester Evening News.

pete-milns-rat-bosna2.jpg - undefined

Pete Milns s kolegom ratne 1993. godine

U to vrijeme, rat, koji će potrajati još gotovo tri godine, već je uveliko uništavao sve u Bosni i Hercegovini, pa je  tako i Kladanj bio razaran. Grad je iskusio ubistva civila, glad i druge nedaće.

Pete je govorio da se engleska regimenta sastajala u Kladnju kako bi odatle konvojima krenula prema opkoljenom Sarajevu.

Dio bosanske kulture je takav da vas pozovu u kuću na kafu. Ja sam bio vozač i morao sam stajati napolju kod vozila i paziti na njih. Zbog toga sam uvijek bio okružen djecom koja su se igrala ispred kuća. Djeca su bila vrlo zainteresirana o tome ko smo i mi smo izgradili prijateljstvo s djecom”, prisjeća se Milns.

pete-milns-rat-bosna3.jpg - undefined

Kladanj u martu 1993. godine: Djeca s engleskim vojnicima

On i ostali vojnici u regimenti su dali djeci stvari koje su ponijeli sa sobom kao što su slatkiši, čokolada, igračke i posebno plišani medvjedići.

Pete i Đuldina su izgubili svaki kontakt kada je on napustio Bosnu, a 1999. godine otpušten je iz Britanske vojske nakon 12 godina služenja.

Ona nikada nije zaboravila dobrotu engleskog vojnika i njih dvoje su se poslije 25 godina, povezali preko Facebooka.

“Upoznala sam Petea i druge vojnike u martu 1993. godine i svakog marta objavim po jednu sliku iz tog vremena. Ovog marta jedan vojnik je vidio sliku i stupio u kontakt sa mnom, a nakon toga me je Pete dodao na Facebooku i počeli smo chatati”, rekla je Kurtović.

Kaže da se sjeća njega jako dobro.

“Upitala sam ga: ’Da li još uvijek imaš plave oči?’. On je odgovorio: ‘Da. Sada sam stariji, ali su mi oči još uvijek plave!’. To je bio jedan emotivan razgovor, posebno nakon toliko vremena. Prije toga, nikakvih informacija nisam imala o njemu. Bio je to poseban trenutak koji je donio toliko sjećanja”, navela je Kurtović.

duldina-kurtovic.jpg - undefined

Đuldina Kurtović s plišanim medvjedićem

Đuldina sada ima 36 godina i još uvijek živi u Kladnju i radi u Mješovitoj srednjoj školi.

Spomenula je da su engleski vojnici donijeli veliku promjenu u njenom životu ali i u životima njenih prijatelja.

Bila je tama posvuda i proveli smo mnogo vremena u skloništima. Nakon što bi vojnici došli, mi bismo ih čekali i razgovarali s njima. To je bio jedan sretan trenutak za nas, da imamo neke prijatelje i da neko brine o nama. To nam je mnogo značilo. Nije to samo moja priča, već priča svakog djeteta”, napominje Kurtović.

Pete sada vodi kafić ratnih veterana u Brinningtonu i također se veoma dobro sjeća Đuldine i oni razgovaraju redovno telefonom i putem Skypea.

Prošlo je skoro 25 godina otkako se nismo vidjeli. Ponovo uspostaviti kontakt je bilo nešto sjajno. Imam pomiješane emocije, jer je Đuldina pričala kako smo im izmijenili živote”, govori Pete.

pete-milns-sada.jpg - undefined

Prema njegovim riječima, posebno se dobro osjećao kada je saznao da je Đuldina dobro i zdravo.

“Vidjeli smo mnogo ubijanja i uništenja u ratu. Mnoge žrtve upravo su bila djeca”, govori Milns.

Đuldina kaže da Kladanj sada izgleda drukčije nego onda, ali da sjećanja o ratu nisu izblijedjela.

“Ponekad kad zatvorim oči, još uvijek čujem zvuke pucnjave. To se ne može zaboraviti”, dodala je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije