Veteran Jason Smith obolio od PTSP-a zbog rata u BiH, ali će voziti rally

Radiosarajevo.ba
Veteran Jason Smith obolio od PTSP-a zbog rata u BiH, ali će voziti rally
Vojni veteran iz mjesta Heysham u Velikoj Britaniji, podijelio je svoja iskustva s posttraumatskim stresnim poremećajem (PTSP), dok se sprema za napornu ekspediciju.

Jason Smith će se pridružiti osmorici ostalih bivših vojnika britanske armije, koji svi pate od PTSP-a, kako bi učestvovali u reliju po Europi i Africi.

Reli će organizirati dobrotvorna ustanova Driven to Extremes (Vozi do maksimuma) koja podržava veterane oboljele od PTSP-a. Vojnici će voziti reli u različitim okolnostima i to bi trebalo pomoći njihovom oporavku, piše Lancaster Guardian.

“Dobro je biti dio tima i napraviti nešto. Kod kuće bih uobičajeno patio, izoliran sa svojom anksioznošću i depresijom, ali kada sam ovdje osjećam se kako da ću biti oslobođen PTSP-a”, izjavio je Jason (46).

Ekipa će ove sedmice pokušati voziti originalni Pariz Dakar reli kroz Zapadnu Saharu u vozilima koja pojedinačno koštaju svega 350 funti (784 KM).Cilj je podići svjest u javnosti o PTSP-u.

Putovanje, koje će trajati tri sedmice, podržat će poznati britanski istraživač Ranulph Fiennes, a provest će ih kroz Maroko u vozilima Citroen Berlingo i Peugeot Partner.

Ekspediciju će predvoditi Mac Mackenney, a putovat će kroz Francusku, Španiju i Gibraltar, prije nego li započnu svoju 1.000 milja (1.600 km) dugu rutu kroz pustinje Maroka.

Za Jasona je put šansa da bude sa vojnicima ponovo, jer je 1997. godine okončao vojnu karijeru.

“Nisam radio četiri godine, otkako mi je dijagnosticiran PTSP. Stvarno se mučim”, rekao je Jason.

“Jedna od mojih trauma povezana je s tim da kada mi se spava i krenem zaspati, ne mogu mozak isključiti, jer on vjeruje da će mi se nešto strašno desiti”, dodaje bivši vojnik.

Kada sam bio u Bosni 1994. godine, viđao sam svakodnevni život ljudi i kako je to bilo užasno teško iskustvo. To je ostavilo na mene posljedice. Osjećao sam se da bježim incidenata. Zbog ovog iskustva već godinama imam problema sa zakonom”, pojasnio je Jason.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije