! / U Europskoj uniji se više neće jesti govedina i soja iz Brazila zbog požara

18. 09. 2019. u 16:38:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Finska, koja trenutno predsjedava EU, zatražila je od država članica da "obustave uvoz govedine iz Brazila", rekao je finski ministar finansija Mika Lintila u Helsinkiju, prenosi Reuters.

On je rekao da bi EU trebalo da obustavi uvoz iz govedine iz Brazila te da razmotri suspenziju uvoza soje kako bi izvršila pritisak na brazilsku vladu da se odlučnije bori sa požarima u Amazonu i da zbog stočarstva i uzgoja soje prestanu da podmeću požare u "plućima Zemlje".

Dodao je da razmišlja da uputi zahtjev i kada je riječ o uvozu soje u cilju "jačanja pritisaka, kako bi brazilska vlada učinila nešto u vezi sa šumskim požarima".

Brazil je izložen mnogobrojnim međunarodnim kritikama zbog desetine hiljada šumskih požara u Amazonu ove godine.

Francuska i Irska zaprijetile su da će blokirati sporazum o slobodnoj trgovini između EU i zemalja Merkosura (Brazil, Urugvaj, Argentina i Paragvaj) ne bude li Brazil štitio Amazon.

Najrazvijenije države sveta (G7) ponudile su Brazilu pomoć u iznosu od 20 miliona američkih dolara za gašenje požara strahujući od štetnih posljedica za klimu.

Neki u Brazilu su to dočekali sa zahvalnošću, ali su drugi protumačili kao simbol kolonijalizma koji Brazilu oduzima pravo da suvereno upravlja svojom zemljom.

Brazilski predsednik Jair Bolsonaro rekao je da se požari "ne mogu koristiti kao izgovor" za sankcije, ali zbog pritiska je ipak u gašenje požara poslao i vojsku.

Po posljednjim podacima, od januara 2019. na području Amazona zabilježena su čak 78.383 požara, što je rekordan broj od 2013. godine otkad se o tome vodi evidencija.

NEMA KOMENTARA