Činjenice o požaru u Amazonu zbog kojih moramo biti zabrinuti

Radiosarajevo.ba
Činjenice o požaru u Amazonu zbog kojih moramo biti zabrinuti
Foto: Twitter / Požar u Amazonu

Online izdanje National Geographica je obrazložio uzrok velikog požara u tropskoj prašumi Amazon, a koji je izazvao strah širom svijeta. Istaknuli su i druge bitne podatke o ovom problemu. Njihov tekst prenosimo u cijelosti.

Prema podacima brazilskog Instituta za istraživanje svemira, ove godine je registrovano 72.843 požara. To je povećanje za 80 posto u odnosu na prethodnu godinu. Samo ove sedmice je registrovano više od devet hiljada požara.

Kolika je veličina požara - teško je znati, ali ono što se zna jeste da se dešavaju u velikim saveznim državama na sjeverozapadu Brazila. NASA je 11. avgusta ukazala da su požari toliko veliki da su vidljivi iz svemira.

"Ovo je jedan od dva ovakva požara koja su se do sada desila. Neupitno je da je deforestacija njegov uzrok", rekao je aktivista za zaštitu okoliša i istraživač National Geographica Thomas Lovejoy.

Aktivisti za zaštitu okoliša upozovaraju na deforestaciju koja je počela od kada je za predsjednika prošle godine izabran Jair Bolsonaro. Znatan dio njegove predizborne kampanje se zasnivao na obećanju o stvaranju uslova za poslovanje u Amazonu. Kada je preuzeo predsjedničku funkciju, počeo je i raditi na tome.

Twitter rasprava francuskog i brazilskog predsjednika zbog požara u Amazonu

Više je šume posječeno u toku ovog ljeta u Brazilu, nego u prethodne tri godine, podaci su Instituta za istraživanje svemira.

"Prethodnih godina je ovaj problem bio uzrokovan sušama, ali ove godine je bilo mnogo kišnih padavina. To nas dovodi do zaključka da je požar posljedica deforestacije", kazala je aktivistica za zaštitu okoliša Adriane Muelbert.

Veliki broj stabala na području Amazona je posječeno kako bi se na zemljištu stvorili uslovi za uzgoj soje i stoke. Kontrolisano sagorijevanje stabala se koristilo za njihovo ubrzano otklanjanje. Sada je vatra izmakli kontroli.

Lovejoy je ukazao da deforestacija doprinosi pojavi suše. Velikim količinama kiše doprinosi Amazon. S obzirom na to da je njega sve manje, postoji opasnost da na mjestu prašume nastane savana, upozorio je National Geographic.

"Amazon uzrokuje kišu. Njime se mora upravljati sistemski", mišljenja je Lovejoy.

Ako se deforestacija i neplanska sječa drveća nastave, požari će biti učestaliji - naglasili su Lovejoy i Muelbert. Gubitak tako velike količine šume odnosno prašume može imati globalne posljedice.

Zaštita Amazona se smatra najefikasnijim načinom ublažavanja negativnih klimatskih promjena. Ova tropska prašuma apsorbira milione tona štetnih materija. Kada se ta stabla sijeku ili spaljuju, onda ispuštaju te štetne tvari.

"Uništavanje svake šume predstavlja prijetnju po biodiverzitet i ljude koji ga koriste. Prijetnja je emitovanje velike količine ugljika u atmosferu", ukazao je Lovejoy.

Poručio je da je rano govoriti o tome koliko ugljika je emitovano tokom avgustovskih požara u Amazonu. Međuvladin panel o klimatskim promjenama je ovog mjeseca u svojem izvještaju istakao da svijet ne može uništavati toliku količinu šume ako želi opstati.

"Ovo je tragedija. Ovo je zločin protiv planete Zemlje i protiv čovječanstva", smatra Muelbert - navodi National Geographic.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije