Predsjednik Brazila optužio nevladine organizacije za požare u Amazonu

Radiosarajevo.ba
Predsjednik Brazila optužio nevladine organizacije za požare u Amazonu
Foto: Twitter / Broj šumskih požara u Brazilu je od početka godine porastao za 83 posto

Predsjednik Brazila Jair Bolsonaro nagovijestio je da su nevladine organizacije možda izazvale požare koji trenutno bjesne Amazonom, a sve kako bi “skrenule pažnju” na ukidanje subvencija za očuvanje “pluća planete”.

U amazonskim prašumama ove godine izbilo više od 72 hiljade požara

“To mogu biti, da, može biti, iako to ne tvrdim, kriminalne akcije tih ‘NVO-ovaca’ da bi okrenuli pažnju protiv mene, protiv brazilske vlade. To sa čime smo mi suočeni je rat”, rekao je Bolsonaro novinarima, prenosi Beta.

Broj šumskih požara u Brazilu je od početka godine porastao za 83 posto u odnosu na čitavu 2018., saopšteno je.

Taj rast je bio posebno alarmantan u saveznim državama koje su potpuno ili djelimično u amazonskoj prašumi, kao što je na primjer država Mato Groso, sa 13.682 požara. To je porast od 87 posto u odnosu na cijelu prošlu godinu.

Nije moguće procijeniti ukupnu veličinu prostranstva zahvaćenog šumskim požarima u Amazonu, ali snimci koji se šire društvenim mrežama pokazuju čitava područja prašume prekrivena dimom i vatrom.

Bolsonaro nije pružio nikakve dokaze za svoje insinuacije na račun nevladinih organizacija, ali je objasnio da one “osjećaju nedostatak novca” poslije suspenzije sredstava za očuvanje prašume.

“Čak ni vi ne biste mogli da snimate na svim mjestima na kojima gori i šaljete snimke u inostranstvo. Sve navodi na pomisao da su oni otišli tako da bi snimali požare. Osjećam da je tako”, rekao je on novinarima.

Požare u Amazonu obično izazivaju tehnike krčenja šume kojima se zemljište pretvara u poljoprivredno ili stočarsko ili se raščišćavaju zone na kojima je drveće već nestalo, i to obično tokom sezone suše koja se završava za dva mjeseca.

Bolsonaro je na meti mnogobrojnih kritika naučnika, konzervacionističkih nevladinih organizacija i urođeničkog stanovništva zbog podrške koju pruža razvoju ekonomskih aktivnosti u zaštićenim zonama, prije svega poljoprivredi i rudarstvu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije