Brazil / U amazonskim prašumama ove godine izbilo više od 72 hiljade požara

21. 08. 2019. u 13:20:00 Anadolija

Shares: 0

Kišne šume u brazilskom dijelu Amazonije ove godine zahvatio je rekordni broj požara, podaci su državne agencije za svemirska istraživanja. 

Nacionalni institut za svemirska istraživanje (Inpe) saopštio je da je ove godine u prašumama gorjelo 83 posto požara više nego 2018.

Od januara do avgusta ove godine zabilježeno je više od 72.000 požara, što je najveći broj od 2013. godine, kada su počela mjerenja. Inpe navodi da se od četvrtka prati situacija na više od 9.500 požarišta.

Dim od požara u ponedjeljak je izazvao pomračenje u gradu Sao Paulu koje je trajalo oko sat vremena. Pomračenje su izazvali jaki vjetrovi koji su donijeli dim iz država Amazonas i Rondonia, oko 2.700 kilometara udaljenih od Sao Paula, javlja BBC. 

Najveća prašuma na svijetu, Amazon, vitalno je skladište ugljika koje usporava tempo globalnog zagrijavanja.

U šumi se takođe nalazi oko tri miliona vrsta biljaka i životinja.

Šumski požari u Brazilu često izbijaju tokom sušne sezone,  ali se i namjerno pale kako bi se nelegalno raskrčila šuma i dobio prostor za uzgajanje stoke.

 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA