Austrija / U Beču će se uskoro moći surfati u centru grada

02. 06. 2016. u 11:33:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Do sada manje atraktivni Schwarzenbergplatz u Beču postaje mjesto okupljanja surfera koji će surfati na vještačkim valovima.

Naime, firma AWSM koja je pokretač projekta želi surfanje učiniti dostupnim i u Austriji. U realizaciju projekta pod nazivom City Wave 2008 uključeno je 20 magistratskih odjela Grada Beča. Montaža 20 x 50 m velike platforme počela je ove sedmice, a otvorenje je planirano 10. juna.

City Wave 2008 razvili su poduzetnici iz Minhena. Ideja je slijedeća: voda iz većeg bazena se pumpa u visinu odakle otiče u manji bazen. Na mjestu gdje se sastaju tekuća i stajaća voda nastaje val prije nego se voda ponovo vrati u veći bazen i čitav proces krene ispočetka.

Na aerodromu u Minhenu City Wave postoji od 2010. godine, a u Švicarskoj od 2014. godine.

Profesionalni surferi znaju kako koristiti ovu platformu, ali je ona namijenjena i za početnike kao i za napredne surfere, jer se veličina i intenzitet vala mogu regulirati. Surferi dijele jednu jedinicu sa do deset drugih surfera, međutim surferi surfaju pojedinačno. Ova zabava u svakom slučaju nije jeftina. 50 minuta surfanja s iznajmljenom daskom za surfanje košta 39 eura.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA