Velike izložbe do kraja godine

Radiosarajevo.ba
Velike izložbe do kraja godine
Turistička zajednica Grada Beča „WienTourismus“ objavila je pregled velikih bečkih izložbi u drugoj polovini godine u poznatim galerijama i muzejima.

Gradski muzej „Wien Museum“ od 15. septembra prikazuje izložbu „Seks u Beču. Požuda. Kontrola. Neposlušnost“. Izložba je svojevrsna seksualna topografija Grada Beča i otkriva koji prostori u gradu su kojim grupama osoba bila, a i danas jesu, mjesta za seksualne odnose.

I austrijski Muzej primijenjene umjetnosti (MAK) posvećen je temi seksualnosti i erotike, ali u istočnoj Aziji. „Shunga. Erotska umjetnost iz Japana“ od 12. oktobra predstavlja 150 drvoreza u
boji o shungama, proljetnim slikama japanskih ukiyo-e umjetnika.

Najveći muzej Muzejskog kvarta MQ, Leopold Museum, u okviru izložbe „Strani bogovi“ od 23. septembra tematizira tradicionalnu umjetnost Afrike i Okeanije. Preko 200 figura predaka, maski i oružja suprostavljeni su slikama poznatih predstavnika moderne umjetnosti kao Picassa, Modiglianija, Noldea, Kirchnera i drugih.

Kunstforum Wien od 8. septembra prikazuje izložbu „Martin Kippenberger. Naslov suvišan“ kao svojevrsni portret najbitnijih i najosporavanijih umjetnika 20. vijeka. Belvedere na jesen donosi izložbu „Biedermeier Extended. Waldmüller i slikarstvo njegovog vremena“ od 21. oktobra o slikarstvu između 1830. i 1860. godine.

Povodom 500. godišnjice smrti Hieronymusa Boscha Akademija likovnih umjetnosti ovom renesansnom slikaru posvećuje čak dvije jesenje izložbe na temu nakaza, čudovišta i Sudnjeg dana u umjetnosti od Srednjeg vijeka do danas.

Slavna Albertina od 11. novembra ljubiteljima filmske umjetnosti poklanja veliku izložbu o filmskim stilovima od 1910-ich do 1970-ich godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije