Edukacija kroz igru: Nova predstava za djecu u Pozorištu mladih

Radiosarajevo.ba
Edukacija kroz igru: Nova predstava za djecu u Pozorištu mladih
U Pozorištu mladih Sarajevo trenutno su u toku probe predstave Tata Lav i njegova sretna djeca poznatog njemačkog autora Janoscha, u režiji Belme Lizde Kurt.

Janoscheva priča je zapravo oštra kritika modernog, ekstremno ubrzanog načina života, prilagođena djeci.

U Janoschevom „otkačenom“ i „izvrnutom“ svijetu Tata je taj koji ostaje kući  sa sedmero lavića, dok Mama radi „ozbiljan“ posao u uredu i zarađuje novac.  Tatin glavni zadatak je kako da usreći djecu, a to postiže kroz igru koja se razvija do krajnjih granica mašte: lavići lete u svemir, plove od Atlantaskog, preko Tihog do Indijskog okeana, švercaju se u tramvaju, „džepare na pijaci“, drže buntovne, feministički obojene govore itd. 

Lavići su raspjevana i razigrana družina koja je, kao što i Janosch kaže, „skroz hepi“, kakav i sam život treba da bude.

Janoscheva knjiga ima i podnaslov „mali odgojni priručnik“, tako i ova predstava ispunjava glavni cilj Pozorišta mladih: da se kroz igru educira. 

Proces odrastanja  u današnje doba je konstantno slabljenje kreativnosti koja je urođena svakom biću. Tata lav i njegova sretna djeca upravo glavni naglasak u odgoju stavljaju na igru – čistu, direktnu, nesputanu, veselu, ali i istraživačku. Kroz igru se spoznaju zakoni i pravila, bez prethodnog nametanja, što je osnovna roditeljska greška, tako da je ova predstava namijenjena i roditeljima koji  u svom odgojnom pristupu moraju razbiti osnovne predrasude. Djeca spoznaju svijet kroz igru, a ne pravila.

U  predstavi igraju Edin Avdagić, Sanin Milavić, Mirza Dervišić, Elmir Krivalić, dok su Lavići, učenici Međunarodne francuske škole CIFS Sarajevo:  Uma Atifa Maira Kurt, Tina Perović, Una Uzeirbegović, Zaria Ivković, Kasia Irene Anka Fitzgerald, Laylah Luna Šabanac, Nur Zec Filipović, Arman Lunel i Samah Alisah.

Autor scenografije i kostima je Adisa Vatreš – Selimović, dok je dramatizaciju uradio Segor Hadžagić.

Premijere su zakazane za 1.  i  2. juni u 19:00 sati.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije