Turska ministrica vraćena u Njemačku, haos na ulicama Rotterdama

Anadolija
Turska ministrica vraćena u Njemačku, haos na ulicama Rotterdama
Premijer Turske Binali Yildim kazao je kako je zabrana turskim ministrima da govore na skupovima u Holandiji neprihvatljiva i da će biti uzvraćeno najoštrijom mjerom, javlja Anadolu Agency (AA).

"Vidljivo je da postoje problemi u unutrašnjoj politici Holandije, izbori će biti održani 14. u mjesecu. Mislimo da je ono što smo danas doživjeli situacija koja je u potpunosti uzrokovana unutrašnjom politikom u Holandiji. Ali kakvi god uzroci bili, za nas je to neprihvatljivo na bilo koji način i zasigurno će biti uzvraćeno najoštrijom mjerom", poručio je Yildrim u razgovoru za televizijski kanal 24 TV.

On je izjavio kako Holandija nije poštivala nijedno pravilo diplomatije ni ljubaznosti te pozvao državljane Turske u Holandiji da se povuku sa ulica, budu mirni i da razumno djeluju.

Yildirim je kazao kako će najbolji odgovor holandskim vlastima turski narod dati 16. aprila, kada će u Turskoj biti održan referendum o setu ustavnih promjena. Premijer Turske ponovio je da će ova dešavanja u Holandiji imati posljedice i da će biti dat odgovarajući odgovor.

Turska ministrica porodice i socijalne politike Fatma Betul Sayan Kaya, vraćena je u nedjelju u pratnji policije prema njemačkoj granici nakon skoro petosatnog čekanja ispred konzulata u Rotterdamu, a okupljeni građani koji su joj pružali podršku rastjerani su primjenom sile.

Holandske vlasti su spriječile u subotu ministra vanjskih poslova Turske Mevluta Cavusoglua i ministricu porodice i socijalne politike te zemlje Fatmu Betul Sayan Kayu u njihovoj posjeti diplomatskim predstavništvima Turske u toj zemlji i sastajanju sa turskom zajednicom u Holandiji.

Ministarstvo vanjskih poslova Turske je osudilo sprečavanje posjeta i zatražilo da se ambasador Holandije u toj zemlji, koji se trenutno nalazi na odmoru, neko vrijeme ne vraća na dužnost u Ankaru. Ambasada i konzulat Holandije u Ankari su zatvoreni iz sigurosnih razloga.

Holandska policija je u međuvremenu upotrebom sile rastjerala okupljene građane koji su protestovali protiv zadržavanja vozila ministrice Kaye, ali su protesti na ulicama Rotterdama nastavljeni. Veliki broj građana okupio se ispred diplomatskih predstavništava Holandije u Ankari i Istanbulu protestujući zbog sprečavanja posjeta turskih dužnosnika toj zemlji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije