Spor na relaciji Holandija - Turska: Erdogan ih nazvao fašistima

Agencije
Spor na relaciji Holandija - Turska: Erdogan ih nazvao fašistima
Anadolija / Erdogan na skupu u Turskoj
Holandska vlada u subotu je povukla dozvolu slijetanja avionu s turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavosogluom,

Ovim činom je intenziviran diplomatski spor između dvije NATO saveznice oko kampanje za turski referendum o ustavnoj reformi.

Holandska vlada navodi u saopćenju da je povukla dozvolu "zbog rizika po javni red i mir" koji izaziva predložena posjeta Cavusoglua Rotterdamu.

Cavusoglu je jutros u intervjuu za privatnu TV stanicu CNN Turk izjavio: "Ako Holandija otkaže moju dozvolu, naše sankcije Holandiji bit će teške".  Također je ponovio optužbe turskih zvaničnika da zabrane mitinga predstavljaju "fašističku praksu", prenosi Fena.  

Cavusoglu je izjavio da njemačke i holandske zabrane mitinzima pobornika za ustavne promjene znače da Evropa staje na stranu tabora protiv promjena.

Ustavne promjene dale bi turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu veće ovlasti.

Turski predsjednik danas se u obraćanju okupljenim građanima u istanbulskoj četvrti Bagcilar, osvrnuo i oštro reagovao na današnju odluku Vlade Holandije. 

"Vi, koliko god želite, zabranite let našem ministru vanjskih poslova, ali vidjet ćemo kako će vaš avion letiti u Tursku. Naravno, ovdje govorim o diplomatiji, a ne o putovanju građana. To ćemo razmatrati na taj način", rekao je Erdogan, te dodao: "Oni niti znaju šta je politika, ni diplomatija. Kako su samo plašljivi i kukavice. Oni su ostaci nacizma, oni su fašisti. Znajte to", rekao je Erdogan, prenosi Anadolija

U međuvremenu, kako javlja Anadolija, otpravnik poslova ambasade Holandije u Turskoj pozvan u Ministarstvo vanjskih poslova Turske. 

Kako pišu svjetske agencije, diplomatski spor dešava se samo nekoliko dana prije nego što Holanđani izađu na birališta 15. marta za donji dom parlamenta. Predoizbornom kampanjom dominirala su pitanja nacionalnog identiteta, dok se očekuje da antiislamski političar Geert Wilders ostvari značajne pomake.

Uoči današnje odluke, Wilders je optužio vladu za slab odgovor na turske planove da pošalje ministre u Holandiju kako bi provodili kampanju za referendum.

Holandska vlada saopćila je kako se ne protivi sastancima u Holandiji na kojima bi se pružale informacije o turskom referendumu, "ali ti sastanci ne bi trebali pojačavati napetosti u našem društvu, i svako ko želi da organizira sastanak mora poštovati instrukcije vlasti kako bi se mogli garantirati javni mir i red".

Dodaje da turska vlada "ne poštuje ta pravila u ovom slučaju", prenosi AP.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije