Poruke nakon važnog sastanka Putina i Erdogana: Šta činiti?

Anadolija
Poruke nakon važnog sastanka Putina i Erdogana: Šta činiti?
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je u petak u obraćanju na sastanku Vijeća za tursko-rusku saradnju u Moskvi poručio da svi imaju važnu zadaću kako bi konačno prestalo prolijevanje krvi u Siriji, javlja Anadolu Agency (AA).

"S Putinom sam upravo razmijenio mišljenja u vezi sa Sirijom i pitanjem borbe protiv terorizma. Svi imamo važan zadatak da osiguramo stabilnost i prestanak prolijevanja krvi u Siriji", rekao je Erdogan tokom sastanka kojim su predjedavali upravo turski predsjednik i predsjednik Rusije Vladimir Putin.

Posebnu pažnju je pritom skrenuo na borbu protiv terorizma.

"Veoma je važno da usko sarađujemo u oblasti borbe protiv terorizma", kazao je Erdogan.

Istakao je da bi bilo korisno poduzeti korake kako bi se ponovo stavio na dnevni red sporazum o bezviznom režimu, podsjetivši da se već radi na određenim mjerama u vezi s ovim pitanjem.

"Naša želja je da se u najkraćem roku uspostavi potpuni bezvizni režim", rekao je Erdogan.

Putin je tokom sastanka naglasio kako je Turska jedan od najvažnijih trgovinskih partnera Rusije.

"Dvije zemlje se neće zadovoljiti samo nadoknadom gubitaka nego bi istovremeno mogle bilateralne odnose podignuti na viši nivo. Želja Moskve ide u tom pravcu", rekao je ruski lider, izrazivši nadu da će biti prevaziđene negativne posljedice u oblasti trgovine s Turskom iz prošle godine.

Naglasio je također da saradnja dviju zemalja u oblasti vojne tehnologije zauzima posebno mjesto u odnosima dviju zemalja.

"Saradnja u oblasti vojne tehnologije, kontakti između snaga sigurnosti i obavještajnih službi i saradnja u oblasti borbe protiv terorizma zauzimaju posebnu mjesto u odnosima dviju zemalja", istakao je Putin.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je istakao da će uskoro biti ukinute sve restrikcije prema Turskoj.

"Uskoro slijedi uklanjanje svih prepreka turskim firmama i turskim državljanima u Rusiji. Donijeli smo političku odluku i ona će u najskorije vrijeme biti primijenjena", kazao je Putin.

Na kraju je istakao kako je 2019. godine planirana međusobna organizacija Godine turizma i kulture.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije