Erdogan: Nacizam je još uvijek prisutan u Njemačkoj

Anadolija
Erdogan: Nacizam je još uvijek prisutan u Njemačkoj
/ Foto: Anadolija
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan u Istanbulu je izjavio kako je nacizam još uvijek prisutan u Njemačkoj.

”Mislio sam da je nacizam okončan u Njemačkoj. Ali, još uvijek je prisutan. Ukoliko vjeruješ u demokratiju, moj ministar će razgovarati sa tvojim ministrom i održat će sastanak. Zašto ti to smeta?”, upitao je Erdogan.

Podsjetio je i na pravne postupke protiv pripadnika terorističke organizacije koji su 15. jula prošle godine pokušali izvesti državni udar u Turskoj. Erdogan je podsjetio da je te noći život izgubilo 249 turskih državljana, a da je ranjeno 2.193 ljudi.

”Počela su suđenja. Iskazi, priznanja, novi videozapisi još jednom pokazuju kako je izdaja bila velika. Kako su kolege ubili, kako su uperili oružje u narod. Turska u historiji nije doživjela takvu podlost. Još jednom želim ponoviti, borba protiv FETO je jedna od najtežih i najžešćih borbi Republike Turske u posljednjih nekoliko godina“, dodao je Erdogan.

Osvrnuo se i na odluku o smrtnoj kazni, te podsjetio da će 16. aprila biti održan referendum o ustavnim promjenama u Turskoj.

Građani Turske 16. aprila ove godine izlaze na sedmi referendum od osnivanja Republike Turske, a glasat će o setu ustavnih promjena od 18 amandmana koje su u dva kruga glasanja usvojili poslanici u Velikoj narodnoj skupštini Republike Turske.

Jedna od najvažnijih stavki u setu ustavnih promjena je uvođenje predsjedničkog sistema, što podrazumijeva smanjenje broja ministarstava.

Predsjednik Turske Erdogan izjavio je kako će ukoliko Parlament izglasa odluku o smrtnoj kazni, on tu odluku odobriti i da je za njega važno ono što žele građani te zemlje.

”16. april je vrlo važan. To je reforma u upravi, u sistemu”, izjavio je Erdogan.

On je osim toga rekao kako je poznato da su evropski gradovi godinama pomagali teroristima koji su pobjegli iz Turske.

”U konačnici pratimo kako ste otvorili ruke izdajicama FETO-a, kako ste ih privili na prsa”, poručio je Erdogan.

Podsjetimo, prije nekoliko dana turski ministar pravde Bekir Bozdag trebao je održati govor u gradu Gaggenau u njemačkoj pokrajini Baden-Wurttemberg na skupu koji organizuje Unija evropskih turskih demokrata (UETD), ali to nije odobreno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije