Tajani isprovocirao Hrvatsku: Živjele italijanska Istra i Dalmacija

Radiosarajevo.ba
Tajani isprovocirao Hrvatsku: Živjele italijanska Istra i Dalmacija
FOTO: Facebook / Antonio Tajani

Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani razbjesnio je Hrvate i Slovence. On je tokom ceremonije obilježavanja Dana sjećanja u italijanskoj Bazovici Istru i Dalmaciju nazvao italijanskom.

"Živio Trst, živjela italijanska Istra, živjela italijanska Dalmacija", rekao je Tajani u govoru povodom Dana sjećanja na žrtve egzodusa iz Istre, Rijeke i Dalmacije, prenosi zagrebački Index.

On je na svom Facebooku objavio i video-snimak sa ceremonije u kome je rekao da danas odaje počast palim žrtvama mržnje prema Italijanima, koje su počinili "oni koji su na uniformi imali crvenu zvijezdu" i dodao da će u Europskom parlamentu podsjetiti na "tragediju vezanu za Trst".

On je rekao i da Trst simbolizuje nacionalni identitet Italijana, kao i da su u tom gradu puno patili iako su bili prisiljeni da napuste područje u kome su živjeli.

"Na kraju su, zahvaljujući istini i pravdi, pobjedili i zato danas slavimo uspomenu na te strašne godine i nadamo se da se ovo više nikada neće dogoditi. Uspjeli smo da izbjegnemo da se zauvijek ugasi svjetlo nad događajima u Trstu", rekao je Tajani.

Također, on je podsjetio da se ne smije dopustiti da se u Venecueli u kojoj živi puno Italijana ponovi "komunistička diktatura kao Titova".

Indeks navodi da je ideja o italijanskoj Istri i Dalmaciji bila jedno od glavnih načela italijanskog fašizma nastalog 1920-tih godina.

Indeks podsjeća da se tajnim Londonskim ugovorom iz 1915. godine Italija obavezala da će ratovati na strani Antante, ali je zauzvrat tražila veliki dio istočnojadranske obale koja je u to vrijeme bila dio Austro-ugarske monarhije, a nakon rata, novembra 1918. godine, italijanska vojska okupira je veliki dio Dalmacije.

Dvije godine kasnije potpisan je Rapalski ugovor između tadašnje Kraljevine SHS i Italije, po kome su Italiji pripali Trst, Gorica, Gradiška i dio Kranjske, Istra, Zadar, otoci Cres i Lošinj, Lastovo i Palagruža.

Nakon Drugog svjetskog rata Dalmaciju i Istru oslobađaju partizani.

Predstavnik kabineta predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija izjavio je da je njegova izjava da su Istra i Dalmacija italijanski, nije dobro interpretirana, da nije mislio ništa loše i da se neće izviniti zbog nje.

"On nikada nije rekao da su Istra i Dalmacija dio Italije. Bilo bi ludo to tvrditi. Istra i Dalmacija su Hrvatska", rečeno je sajtu Indeks u Tajanijevom kabinetu.

Iz Tajanijevog kabineta poručili su da je on govorio u historijskom kontekstu.

"To je prepoznavanje historije i važno je da svi znaju historiju kako ne bismo stare greške ponavljali u budućnosti. Nije korektno reći da je Tajani ikoga optuživao ili pravio podjele, on je komemorirao žrtve italijanske strane, ali i sve žrtve tog nesretnog perioda", rečeno je u kabinetu uz komentar da su svjesni da su Istra i Dalmacija sada dio Hrvatske i da je Tajani govorio o "onom vremenu".

"Komemorirali smo to vrijeme u kojem se to dogodilo. Govorio je o tom ratnom vremenu u kojemu su ljudi ubijeni i u kojem su mnogi Italijani izbjegli iz Dalmacije. Rat je loš za sve. Tajani nije govorio o sadašnjosti, pa on je glasao da Hrvatska ude u EU", rečeno je u kabinetu.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije