Bivša urednica na HRT-u zabranila ribarske večeri u Makarskoj, građani bijesni

Radiosarajevo.ba
Bivša urednica na HRT-u zabranila ribarske večeri u Makarskoj, građani bijesni
Photojoiner / Direktorica Turističke zajednice Makarske Hloverke Novak Srzić zabranila ribarske večeri

Gradska riva u Makarskoj tokom sljedeće turističke sezone neće više odisati šušurom, pjesmom ni mirisom ribe s gradela jer ribarske večeri, čini se, odlaze u historiju, i to odlukom direktorice Turističke zajednice Makarske Hloverke Novak Srzić.

Ovom odlukom nekadašnje novinarke i urednice HRT-a Novak Srzić Makarska ostaje bez svog ljetnog zaštitnog znaka, a Makarani bez zarade od turista koji su na tridesetak štandova kupovali riblje delicije, pršut, sir, vino, soparnik i suvenire, piše Slobodna Dalmacija, prenosi Index.

Tokom 2018. godine u Makarskoj je održano deset ribarskih večeri, četiri u julu i augustu te dvije u septembru. Vijest kako iduće godine više neće biti ribarskih večeri Makarskoj kronici potvrdila je i sama direktorica Hloverka Novak Srzić, koja je kazala da je najveći problem bila nečistoća koja je iza trgovaca ostajala na rivi. No Makarani i turisti moći će putovati brodom do obližnjih mjesta u kojima se održavaju ribarske večeri, dodala je ona.

“Makarska je postala preveliko mjesto za ribarske večeri iza kojih bi nam ostajala samo masnoća i sve se to pretvorilo u ljetni vašar kakav više nećemo gledati po rivi. Međutim, kao direktorica TZ-a Makarska potrudit ću se sugrađanima i gostima omogućiti doživljaj autentičnih ribarskih večeri, i to na način da ćemo s nekim od brodara dogovoriti organizirani prijevoz do mjesta u kojima se odvijaju ovakve vrste zabava”, kazala je Novak Srzić dodavši da će se umjesto pučkih fešti u gradu tokom sezone održavati finiji festivali primjereni Makarskoj kao turističkom središtu.

Na pitanje što će biti s građanima koji su zarađivali od dosadašnjih fešti, direktorica Turističke zajednice odgovorila je da se Makarani mogu prijaviti za sudjelovanje u ribarskim večerima od Brela do Gradca.

Ukidanje ljetnih pučkih večeri teško je ''palo'' trgovcima, domaćim prodavačima ribe i ribljih proizvoda. Među njima su Antonia Srzić i Željana Cimera te Ivan Šimić koji je prodavao svoj poznati solni cvijet.

Antonia Srzić ispričala je kako se na ribarskim večerima samo riba prodavala na 15 štandova koje su unajmljivali i sportski klubovi u cilju ''popravljanja'' budžeta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije