Sudbonosna odluka u srijedu: Hoće li EU zabraniti sve "vegan burgere"?

0
Radiosarajevo.ba
Sudbonosna odluka u srijedu: Hoće li EU zabraniti sve "vegan burgere"?

Mora li pljeskavica biti isključivo od mesa? EU će o takvim načelnim pitanjima glasati u srijedu - s potencijalno dalekosežnim posljedicama.

Odrezak, kobasica, šnicla, pljeskavica, hamburger - u budućnosti bi ovako nazvani proizvodi trebali biti samo od mesa. To zahtijeva amandman koji će u srijedu biti podnijet Europskom parlamentu na glasanje. Ako bi se većina parlamentaraca odlučila za to, bio bi to kraj za "sojine kobasice" ili "veganske odreske".

U pozadini debate bitku vode veliki lobiji s obje strane. Poljoprivredni sektor, koji zastupaju velike dvije krovne organizacije COPA-COGECA, traži konceptualno razgraničenje i koristi argumente poput "zavaravanja kupaca". S druge strane, prehrambeni divovi poput Unilevera i Nestléa opisali su navode svojih protivnika kao "smiješne", navodi Guardian.

Ne brinite, sve popularniji proizvodi bez mesa trebali bi se i dalje prodavati, ali samo pod drugim nazivom. Sve reference na proizvode od mesa i kobasica morale bi se ukloniti iz pakiranja. Francuska bi ovdje djelovala kao model rješenja, koja je i sama prije mjeseci zakonski odredila da vegetarijanske pljeskavice ne smiju biti "pljeskavice".

Nešto slično prijeti biljnim alternativama mliječnim proizvodima. Na primjer, od 2017. godine, odlukom Europskog suda "sojino mlijeko" više nije mlijeko u svom imenu, a na predstojećem glasanju parlamentarci bi to mogli dodatno pooštriti terminologiju. Prema izvještaju ORF-a, izrazi a la "kremasti poput jogurta" ili "ukus sira" trebaju biti zabranjeni.

"Svi znamo šta znači margarin. A to nije maslac ili maslac od biljnih masti", ustvrdio je predstavnik COPA-COGECO za "Politico".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije