Sud zabranio mujezina: Tužiteljima smetala "buka" i sadržaj džume

Radiosarajevo.ba
Sud zabranio mujezina: Tužiteljima smetala "buka" i sadržaj džume
"Allahu akbar - Allah je najveći. Ja svjedočim da ne postoji Bog osim Alaha." Muslimanski vjernici znaju za ove fraze koje su dio džume petkom i u džamiji turske zajednice u Oer-Erkenschwicku u njemačkoj pokrajini Sjeverna Rajna Vestfalija.

Međutim, lokalni bračni par podnio je tužbu protiv džamije s obrazloženjem da muslimanska molitva ometa stanovništvo!

Još 2013. godine gradsko poglavarstvo odobrilo je korištenje zvučnika tokom džume. Dvije godine kasnije Hans-Joachim Lehmann podnio je tužbu i ishodio zabranu korištenja zvučnika tokom molitve.

Danas je Upravni sud u Gelsenkirchenu dao za pravo Lehmannu i  njegovoj supruzi.

Podnosilac tužbe je 69-godišnji Hans-Joachim Lehmann, član protestantske zajednice, koji živi sa suprugom na nekih 900 metara od džamije.

U izjavi za medije nakon suđenja izjavio je kako je tužbu podnio ne samo zbog "buke" nego i sadržaja molitve.

"Uznemirava nas razglas s munare preko zvučnika, ali još više sadržaj molitve. A ta molitva postavlja Allaha iznad našeg kršćanskog Boga. To ne mogu prihvatiti kao kršćanin koji je odrastao ovdje, u kršćanskom okruženju", izjavio je Lehmann.

Predstavnik grada je u tužbi Lehmanna prepoznao društveno kritične i političke motive i pozvao na izvlačenje pravih zaključaka iz kontroverznog procesa.

Tužitelj Lehmann je pristao na prijedlog sudije da sa predstavnicima grada i muslimanske zajednice sjedne za isti sto i pokuša naći rješenje.

No, gradske vlasti insistirale su na bezuvjetnoj dozvoli za mujezina preko zvučnika što nije podržao sud. U obrazloženju sudije kaže se da treba istražiti da li ljudi u okoloni džamije prihvataju molitvu mujezina preko zvučnika pa tek onda donijeti dozvolu.

Nema sumnje da je na pomolu još jedan kontroverzni slučaj koji će izazvati dosta komentara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije