Jesmo li na Orijentu ili u svojoj zemlji: Na dječijem igralištu vidjeli džamiju

Radiosarajevo.ba
Jesmo li na Orijentu ili u svojoj zemlji: Na dječijem igralištu vidjeli džamiju
"Mjesto za propovjednike mržnje i one koji izvode samoubilačke napade. Jesmo li na Orijentu ili u svojoj zemlji", to su samo neki od komentara na društvenim mrežama povodom gradnje dječijeg igrališta u berlinskoj općini Neukölln.

Igralište u čiju je izgradnju utrošeno oko 220.000 eura zamišljeno je po motivu bajke Ali Baba i 40 razbojnika.

"Zasnovan je na orijentalnom zamku", objasnila je načelnica Franziska Giffey i dodala da tematska igrališta nisu novost jer se mališani na nekim drugim mjestima već zabavljaju u okruženju gusarskih brodova, dvoraca, vode...

Međutim, polumjesec na vrhu kule i turban na glavi jedne drvene figure bili su previše za neke mještane. Islamofobi su na igralištu prepoznali džamiju(!?), a u svojim porukama mržnje traže da se dio igrališta zapali, članove građevinske inspekcije optužuju za kukavičluk...

Srećom, puno je više onih koji u novom igralištu ne vide ničeg spornog.

"Kineski restoran je tu iza ugla, na vratima stoje motivi azijskih lavova i niko se ne uznemirava. Berlin je simbol multikulturalizma, pokazuje to i dječijim igralištem", kaže Johannes Kayser, žitelj općine Neukölln.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije