Češki kandidat na izborima pozivao građane da šetaju svinje pored džamija

Radiosarajevo.ba
Češki kandidat na izborima pozivao građane da šetaju svinje pored džamija
Češka Sloboda i direktna demokratija (SPD), čiji je lider preduzetnik japanskog porijekla Tomio Okamura osvojila je oko 10 posto glasova na parlamentarnim izborima.

Riječ je o stranci krajnje desnice, a Okamura je na primjer pozivao Čehe da šetaju svinje pored džamija i prestanu da jedu kebab.

SPD je ostvario iznenađujuće dobar rezultat na talasu ultradesničarskog raspoloženja u Europi, koji je skoro na nivou dvije stranke plasirane odmah iza pobjedničke partije ANO milijardera Andreja Babiša, kao i da bi Okamura sada potencijalno mogao da utječe na formiranje vlade, prenosi Tanjug.

Agencija Reuters navodi da je Okamura SPD osnovao 2015, a da je prije ulaska u politiku javnosti postao poznat po neobičnoj putničkoj agenciji za plišane igračke.

"Želimo da zaustavimo islamizaciju Češke Republike, želimo nultu toleranciju prema migraciji", rekao je Okamura novinarima nakon saopćenja nezvaničnih izbornih rezultata.

Reuters navodi da je Okamura prvi put u češki parlament izabran 2013. na listi stranke Zora koja se zalagala za direktno biranje političara na većinu funkcija, ali je kasnije izbačen zbog neregularnosti u partijskim finansijama.

Navodi se da je Okamura ovog puta, osim na antiimigranstko raspoloženje, igrao na kartu euroskepticizma među mnogim glasačima i napadao romsku manjinu.

Okamurina majka je Čehinja, a otac Japanac. Odrastao je u obje zemlje, a kasnije je u Japanu prodavao kokice u kinima i vodio putničku agenciju koja je plišane igračke klijenata vodila u obilaske po Češkoj.

Reuters navodi da Okamura prije 2015. nije pripadao ekstremnoj desnici i da je 2011. bio u žiriju za izbor Miss strankinje na kojem su učestvovale imigrantkinje u Češkoj.

Dvije godine kasnije je objavio sliku svoje djevojke Čehinje u islamskoj odjeći prilikom ulaska u džamiju u Londonu, uz pohvalu pomoći koja mu je tu ukazana, nazivajući to "finim iskustvom".

Češki milijarder Andrej Babis, kojeg mediji upoređuju sa Donaldom Trumpom, pobijedio je na jučerašnjim izborima u toj državi, objavio je Reuters. Glasači su se okrenuli od tradicionalnih stranaka i glasali za Babisa koji je najavio borbu protiv korupcije iako se i sam suočava sa teškim optužbama.

Na izborima je iznenađujuće dobar rezultat ostvarila i radikalno desničarska stranka koju je podržavao predsjednik Miloš Zeman. Babisov pokret protiv vlasti ANO dobio je 29.6 posto, dok je još devet stranaka prešlo cenzus za ulazak u parlament, a niti jedna nije ostvarila više od 10 posto glasova.

Babis će morati formirati široku koaliciju kako bi napravio vlast, a tokom kampanje je najavljivao otpor daljoj integraciji u EU i prihvatu izbjeglica. Stranka sa slobodu i direktnu demokratiju (SPD), radikalna i islamofobična stranka na čelu sa Tomiom Okamurom je dobila 10 posto glasova i osvojila treće mjesto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije