Španija preuzela kontrolu nad Katalonijom

Anadolija
Španija preuzela kontrolu nad Katalonijom
Španija je preuzela direktnu kontrolu nad Katalonijom i raspustila separatističku regionalnu vladu, objavljivanjem posebnih mjera tokom noći u Službenom glasniku na internetu.

Ovaj potez u subotu rano ujutru dogodio se nakon što su separatistički katalonski parlamentarci u petak poslijepodne usvojili prijedlog o nezavisnosti od Španije.

Premijer Mariano Rajoy, koji sada preuzima ovlaštenja katalonskog predsjednika Carles Puigdemont, kao vrhovnog autoriteta u donošenju odluka u sjeveroistočnoj regiji, raspustio je Parlament Katalonije i raspisao vanredne regionalne izbore za 21. decembar.

Puigdemont i 12 članova Vlade Katalonije neće više biti plaćani i biće optuženi za uzurpiranje funkcija ukoliko odbiju da ispoštuju odluku centralne vlasti.

Zasad nema odgovora od strane katalonskih separatističkih zvaničnika na mjere Vlade Španije. Samo je direktor regionalne policije, koji je također smijenjen, izdao saopštenje u kojem kaže da će se pridržavati odluke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije