Članice EU i Velika Britanija ne podržavaju nezavisnost Katalonije

AA
Članice EU i Velika Britanija ne podržavaju nezavisnost Katalonije
Predsjednik Europskog parlamenta, Antonio Tajani je izjavio da zemlje članice Europske unije (EU) neće priznati proglašenje nezavisnosti Katalonije od Španije.

Tajani je u saopćenju naveo kako proglašenje nezavisnosti predstavlja kršenje vladavine prava, Ustava Španije, kao i samog statusa autonomije Katalonije.

"Nijedna zemlja u EU neće priznati ovo proglašenje nezavisnosti", rekao je Tajani.

Velika Britanija je također saopćila kako neće priznati odluku o proglašenju nezavisnosti Katalonije od Španije.

U saopćenju iz vladinog ureda su naveli da Velika Britanija ne priznaje, niti će priznati odluku Parlamenta Katalonije o proglašenju jednostrane nezavisnosti od Španije.

"Odluka o nezavisnosti je zasnovana na glasanju koje su španski sudovi proglasili ilegalnim", navodi se u saopćenju.

Dodaje se i kako je u ovom momentu u Španiji važno sačuvati vladavinu prava, cjelovitost zemlje te poštovati Ustav.

S druge strane, škotska premijerka Nicola Sturgeon je putem Twittera navela da poštuje, kako je rekla, stanje na terenu.

"Katalonski narod mora imati mogućnost da samostalno odlučuje o svojoj budućnosti", poručila je Sturgeon.

Poručio je kako je više nego ikada ranije važno sačuvati i zaštititi vladavinu prava, dodajući kako je probleme u Španiji potrebno rješavati dijalogom.

Američki State Department je saopćio da SAD podržava napore Španije da spriječi nezavisnost pokrajine Katalonije.

Glasnogovornica State Departmenta Heather Nauert je izjavila kako SAD smatra da je Katalonija sastavni dio Španije koja, kako je rekla, ima podršku SAD da ostane jedinstvena.

"Katalonija je integralni dio Španije. SAD podržava špansku vladu po pitanju ustavnih mjera da održe državu snažnom i jedinstvenom", kazala je Nauert.

S druge strane, glasnogovornik njemačke vlade, Steffen Seibert je istaknuo da Njemačka podržava špansku vladu i neće priznati nezavisnost koju je izglasao katalonski parlament.

Predsjednik Francuske, Emmanuel Macron izjavio je da u potpunosti podržava premijera Španije Mariana Rajoyja u vezi s krizom u Kataloniji, dok je i Ured britanske vlade saopćio kako ta država neće priznati nezavisnost te španske regije.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je, komentarišući odluku Parlamenta Katalonije o proglašenju jednostrane nezavisnosti od Španije, kazao da je Španija važan saveznik u sklopu NATO-a.

Stoltenberg je istaknuo da je proglašenje jednostrane nezavisnosti Katalonije od Španije tema koja je povezana s unutrašnjim pitanjima te zemlje.

"Španija je za NATO važan saveznik i zemlja koja daje doprinos našoj zajedničkoj sigurnosti. Pitanje Katalonije je tema koja je povezana s unutrašnjim pitanjima te zemlje, i kao takva se mora rješavati u okviru Ustava Španije", naveo je Stoltenberg.

Predsjednik Europskog vijeća, Donald Tusk je također, komentarišući odluku Parlamenta Katalonije o proglašenju jednostrane nezavisnosti od Španije, istaknuo da novonastala situacija neće utjecati na odnose Europske unije sa Španijom.

"Posmatrano iz ugla EU-a, ništa se nije promijenilo. Španija je i dalje naš jedini sagovornik", poručio je Tusk.

Izrazio je nadu da španska vlada neće posegnuti za upotrebom sile nakon što je Parlament Katalonije proglasio jednostranu nezavisnost.

Podsjetimo, Senat Španije je u petak odobrio prijedlog Vlade o preuzimanju direktne kontrole nad Katalonijom odmah nakon što je Katalonija proglasila nezavisnost. Senat je aktivirao član 155 Ustava o vanrednim mjerama, kojima se u velikoj mjeri ukida autonomija Katalonije.

Član 155 španskoj vladi dopušta preuzimanje kontrole nad katalonskom policijom, finansijama, državnim medijima i telekomunikacijama. Mjere uključuju i uklanjanje aktuelne katalonske vlade te sazivanje prijevremenih parlamentarnih izbora u roku od šest mjeseci. Članovi Senata su sa 214 glasova "za" i 47 "protiv" te jednim suzdržanim, podržali aktiviranje člana 155 Ustava Španije.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije