Katalonija ključa: Slavlje i protesti u Barceloni, Madrid objavio prinudne mjere

Agencije
Katalonija ključa: Slavlje i protesti u Barceloni, Madrid objavio prinudne mjere
Nekoliko hiljada osoba okupilo se u petak navečer na ulicama Barcelone kako bi proslavili proglašenje nezavisnosti od Španije.

Najveći broj građana okupio se na centralnom trgu Sant Jaume. Okupljeni su, noseći zastave Katalonije, uzvikivali slogane u znak podrške nezavisnosti ove pokrajine.

Istovremeno, na ulicama Barcelone se okupilo i nekoliko stotina protivnika nezavisnosti Katalonije. U jednom momentu, osobe, koje su nosile zastave Španije, sukobile su se s lokalnom policijom.

Podsjetimo, Parlament Katalonije je u petak donio odluku o proglašenju jednostrane nezavisnosti od Španije, a nedugo zatim Senat Španije je aktivirao član 155 Ustava o vanrednim mjerama, kojima se u velikoj mjeri ukida autonomija Katalonije i dopušta Madridu preuzimanje kontrole nad katalonskom policijom, finansijama, državnim medijima i telekomunikacijama u toj pokrajini.

Prve mjere koje će poduzeti španska vlada obuhvataju micanje s funkcije katalonskog predsjednika vlade Carlesa Puigdemonta, potpredsjednika vlade Oriola Junquerasa te ostalih savjetnika, odnosno ministara katalonske vlade, rekao je španski premijer Mariano Rajoy na konferenciji za medije u Madridu.

"Nismo suspendirali autonomiju Katalonije, niti ćemo je smanjiti, niti intervenirati, već ćemo postaviti prijelaznu administraciju kako bi se život stanovnika vratio u normalu", dodao je Rajoy.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije