Suspendovan predsjednik Katalonije i načelnici lokalne policije

Fena/Anadolija
Suspendovan predsjednik Katalonije i načelnici lokalne policije
Premijer Španije, Mariano Rajoy je izjavio da su na osnovu člana 155 Ustava Španije suspendovali vladu Autonomne Pokrajine Katalonije i načelnike lokalne policije.

Samo sat nakon što je katalonski parlament usvojio deklaraciju o nezavisnosti, španski senat je dao ovlasti premijeru Marianu Rajoyu da uspostavi direktnu vlasti i suspendira autonomiju najbogatije španske pokrajine, javlja Reuters.

Rajoy je odmah sazvao sjednicu vlade na kojoj su osvojene prve mjere.

"Ove izuzetne mjere se usvajaju samo kada nema nikakve druge opcije", rekao je Rajoy jutros.

Novi izbori raspisani su za 21. decembar ove godine.

Ova odluka je donesena nakon što je katalonski parlament usvojio deklaraciju o nezavisnosti. Vlada premijera Mariona Rajoya je očekivano donijela odluku o suspenziji autonomije.

"Vjerujemo da je sad najvažnije čuti glas katalonskih građana kako bi oni mogli odlučiti o svojoj budućnosti, a niko izvan zakona ne može djelovati u njihovo ime", rekao je Rajoy u televizijskom obraćanju.

Agencije prenose da je Španija ušla u najtežu političku krizu u posljednjih 40 godina.

Agencija Reuters postavlja pitanje kako će funkcionirati direktna vladavina i da li će se državni službenici iz Katalonije povinovati madridskim vlastima nije potpuno jasno. Separatisti su najavili da će započeti građanski neposluh. Analitičari upozoravaju da će tenzije rasti narednih dana, a moguće su i masovnije demonstracije obje grupe te nasilni sukobi.

Puigdemont je pozvao Katalonce da svoju zemlju štite na miran i častan način.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije