Stranka S. Kurza osvojila najviše glasova na izborima u Austriji

Anadolija
Stranka S. Kurza osvojila najviše glasova na izborima u Austriji
FOTO: EPA / Sebastian Kurz

Austrijska narodna stranka (OVP) bivšeg kancelara Sebastiana Kurza osvojila je najviše glasova na parlamentarnim izborima u Austriji.

Sebastian Kurz i Narodna stranka pobijedili na parlamentarnim izborima

Stranka desnog centra osvojila je 37,5 posto glasova na nedjeljnim izborima ili 71 poslaničko mjesto, pokazali službeni rezultati koje je objavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije.

Socijaldemokratska stranka Austrije (SPO) na drugom je mjestu sa 21,2 posto glasova, krajnje desna Slobodarska stranka Austrije (FPO) je treća sa 16,2, a Austrijska stranka zelenih četvrta sa 13,9.

Iako su drugi po broju osvojenih glasova, za socijaliste je to najgori rezultat u istoriji stranke. FPO, bivši koalicijski partner OVP-a, izgubio je desetak posto glasova u odnosu na prethodne izbore. S druge strane, Zeleni su osvojili mnogo više glasova nego li se očekivalo.

Austrijanci su u nedjelju birali 183 poslanika od 1.476 kandidata za ulazak u Parlament. Odluka o održavanju vanrednih izbora donesena je poslije pada desne koalicije u maju ove godine, nakon što je Heinz Christian Strache, tadašnji potpredsjednik Vlade i prvi čovjek Slobodarske stranke odstupio zbog korupcijskog skandala otkrivenog na videosnimcima.

Strache pokušao prekriti dokaze o aferi "Ibiza": Odao ga jedan detalj

Gotovo četiri mjeseca zemljom je vladala bivša predsjednica austrijskog Ustavnog suda Brigitte Bierlein, koju je predsjednik Alexander Van der Bellen imenovao kancelarkom privremene Vlade.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije