Austrija / Husagić: Sebastian Kurz izjavama ohrabruje separatiste i u Bosni i Hercegovini

18. 09. 2019. u 13:38:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Koordinator za integraciju Socijaldemokratske partije Austrije Ahmed Husagić kritikovao je nedavnu izjavu kancelara Austrije Sebastiana Kurza.

Naime, Kurz je u ponedjeljak izjavio kako će Austrija podržati sva rješenja koja budu dogovorena u dijalogu Beograda i Prištine, uključujući i korekciju granica.

„Podržavamo sve ono o čemu se dogovore strane, a tako i moguće korekcije granice, ako to na kraju vodi sveobuhvatnom rješenju koje bi donijelo više stabilnosti“, kazao je Kurz.

Husagić smatra da se ovakve izjave direktno tiču Bosne i Hercegovine i njene budućnosti.

Nakon izjave bivšeg kancelara austrije Sebastiana Kurza da će podržati svako rješenje na Balkanu pa i ono o prekrajanju granica između Srbije i Kosova, pokazuje da se opet zarad političkih poena dovodi čitav region u opasnost od eskalacije. Pogotovo takvim rješenjima bi bili ohrabljeni svi separatisti u drugim državama, a naročito u Bosni i Hercegovini“, naveo je Husagić.

Dodao je da na žalost, opet se teme koje nemaju veze sa austrijskom politikom koriste za vođenje predizborne kampanje u Austriji.

Također takvim izjavama gospodin Kurz, ali i predhodni koji su to radili, gospodin Strache i gospodin Gudenus iz desno-ekstremne partije FPO dovode do toga da se konflikti transportuju u Austriju. U Austriji ljudi različitih korjena žive na bazi respekta, tolerancije i uvažavanja“, zaključio je Husagić.

 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA