Pala Vlada Austrije: Sebastian Kurz više nije kancelar

Agencije
Pala Vlada Austrije: Sebastian Kurz više nije kancelar
FOTO: EPA / Sebastian Kurz

Austrijski parlament izglasao je nepovjerenje prelaznoj vladi kancelara Sebastiana Kurza, čime je ovaj mladi političar postao kancelar s najkraćim mandatom.

Zahtjev za glasanje o povjerenju vladi 32-godišnjeg kancelara Kurza podnijeli su socijaldemokrati, a podržao ih je donedavni Kurzov koalicijski partner Slobodarska partija.

Kurz je ušao u historiju kao kancelar koji je najkraće bio na funkciji, jer je na današnji dan tačno 525 dana na mestu šefa vlade, kraće čak i od Christiana Kerna, koji trenutno drži rekord s 580 dana na vlasti.

Takođe i novi ministri u prelaznoj vladi biće upamćeni kao ministri sa najkraćem vremenom provedenom u vlasti u poslijeratnoj Austriji. Ministri Eckart Ratz, Walter Pöltner, Johann Luif i Valerie Hackl proveli su, uključujući i današnji dan, svega pet dana na funkciji.

Oni su nadmašili bivšeg ministar pravde Michaela Krügera koji je na čelu svog resora proveo svega 25 dana.

Kurz je prije nekoliko dana raskinuo koaliciju s ekstremno desničarskom Slobodarskom partijom nakon što je objavljen snimak čelnika stranke Heinz-Christian Strachea koji nudi usluge navodnom ruskom investitoru.

To je nagnalo Socijaldemokrate da zatraže smjenu Kurza i njegove kompletne vlade.  Novi izbori planirani su za septembar.

Očekuje se da će predsjednik Austrije Alexander Van der Bellen zamoliti aktuelni kabinet da ostane na dužnosti nekoliko dana, dok ne da mandat za formiranje nove vlade nekom drugom.

Van der Bellen se ranije izjasnio protiv "rušenja" prijelazne vlade, te je prilikom polaganja zakletve novih ministara apelirao na političare da ne razmišljaju stranačko-politički, već državnotvorno do prijevremenih izbora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije