Mediji: Studentica iz BiH za 7.000 eura srušila Vladu i izazvala potres u Austriji

J. M.
Mediji: Studentica iz BiH za 7.000 eura srušila Vladu i izazvala potres u Austriji

Već smo objavili da je Parlament Austrije danas izglasao nepovjerenje Vladi Sebastiana Kurza.

Pala Vlada Austrije: Sebastian Kurz više nije kancelar

To je epilog afere u čijem je centru objava tajnog videosnimka na kojem je dotadašnji vođa ultradesnice i austrijski vicekancelar Heinz-Christian Strache nudio lažnoj nećakinji ruskog bogataša ugovore s državom u zamjenu za finansijsku podršku njegovoj političkoj partiji.

Strache je nakon toga podnio ostavku na mjesto vicekancelara, a Kurz je pozvao na prijevremene izbore te je prekinuo koaliciju svoje konzervativne Narodne stranke (ÖVP) sa Stracheovom ultradesnom Slobodarskom partijom (FPÖ).

List Kronen Zeitung donosi više detalja o "aferi Ibiza" koja je Heinz-Christian Strache i njegovog zamjenika Johanna Gudenusa koštala karijere, te izazvala potres u Austriji.

Navodno su za snimanje videa odgovorne četiri osobe: advokat iz Beča, privatni detektiv iz Njemačke i dva stručnjaka za sigurnost.

Motiv je lična osveta i odbojnost prema politici austrijske Slobodarske partije (FPÖ). Na osnovu detalja o privatnom životu Strachea, koje sui dobili od njegovog tjelohranitelja, mamac je napokon pažljivo odabran.

Za ženu – koja se predstavila Stracheu i Gudenusu kao nećakinja ruskog oligarha i srela ih na Ibizi 2017. godine – kaže se da je studentica agronomije iz BiH. Kako "Kronen" izvještava, Bosanka je za svoje glumačke usluge dobila od 6.000 do 7.000 eura.

Strache je u petak objavio tužbu protiv organizatora "Ibiza Gatea", a tužilaštvo je već pokrenuo preliminarnu istragu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije