Promjena vjere: Veće šanse za dobivanje azila ili stvar ubjeđenja

Radiosarajevo.ba
Promjena vjere: Veće šanse za dobivanje azila ili stvar ubjeđenja
/ Daily Beast
Stotine Pakistanaca i Afganistanaca na bazenu u njemačkom Hamburgu čekaju da budu prekršteni.

I u Nizozemskoj i Danskoj mnogi prelaze s islama na kršćanstvo, konvertita je sve više u starim europskim crkvama...

U zraku lebdi pitanje da li će onima koji napuste islam biti dozvoljen ulazak u SAD-e ukoliko Donald Trump postane predsjednik?

To je pitanje za nacionalnu sigurnost SAD-a, a činjenica je da je Europu zahvatio fenomen masovnih prelazaka na kršćanstvo koji podsjećaju na tamnu stranicu u europskoj historiji kada su muslimani i Jevreji na sličan način spašavali život pred španskom inkvizicijom.

Nema dilema da je ključni faktor aktuelnog trenda napušanja islama – poboljšanje šansi za dobivanje azila u zemljama Europske unije. Zaista, one koji prihvataju Jevanđelje ne može se deportirati jer se u nekim zemljama napuštanje islama i prelazak na drugu vjeru tretira kao krivično djelo.

Mnogi propovjednici su zahvalni. Pastor njemačke evangelističko-luteranske crkve u Berlinu novi trend zove "Božijim darom". U njegovoj zajednici nalazi se oko 1.200 bivših muslimana, uglavnom Iranaca i Afganistanaca, koji su konvertirali u protekle tri godine.

"Cijelog života tražio sam mir i sreću, ali ih nisam našao u islamu", rekao je jedan Iranac za magazion Stern, dok njegov sunarodnik dodaje: "U islamu smo uvijek živjeli u strahu. Hristos je Bog ljubavi".

Nisu sve crkvene zajednice oduševljene zbog ovakvog razvoja događaja. Neke crkvene vođe dovode u pitanje integritet novog talasa konverzija, naglašavajući da se radi o manje ili više suptilnom pritisku na one koji napuštaju dotadašnju vjeru.

"Konverzija je na ivici zloupotrebe. To je iskorištavanje nemoćnih ljudi i zato je ne mogu prihvatiti“, kaže pastor Gerhard Scholte iz nizozemske Keizersgracht crkve.

Dok traju polemike, konvertita je sve više. Njemačka televizija ARD izvještava da su u Hamburgu redovi za prekrštavanje Pakistanaca i Afganistanaca. Lokalna perzijska crkvena općina dobila je 600 novih članova...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije